tisdag 16 januari

Hund

Publicerad 30 oktober 2014 - 13:47

Så får du en bra älghund

I Maria Altins ”stall”, bestående av tre älghundar, är det Kito som är ankaret. Han är en blandning mellan östsibirisk laika och karelsk björnhund och gör sällan någon i jaktlaget besviken. Foto: Thomas Ekroth

År efter år lyckas Maria Altin från Åttonträsk i Västerbotten förmå sina hundar att prestera älgarbeten som många hundförare bara får uppleva i fantasin. Hur gör hon egentligen för att lyckas så bra med sina älghundar?

Vissa jägare får fram duktiga jakthundar på löpande band medan andra aldrig lyckas. Maria Altin tror att mycket handlar om hundförarens förhållningssätt mot sin hund.
– För mig börjar inskolningen direkt när jag hämtar valpen. Jag låter hunden vara med mig så mycket som möjligt för att den ska få bra miljöträning. Samtidigt är det viktigt att bygga upp en bra relation med hunden. Det gör man inte genom att låta den sitta i hundgården, säger hon.
Enligt Maria finns det massor man kan göra som gynnar jakthundens utveckling.

 

Bra kontakt
– Själv håller jag mycket på med lydnadsträning och agility. Det bygger upp en bra kontakt med hunden och lydnaden har man nytta av vid jakten längre fram. Agility tränar också upp smidighet, snabbhet och koordination. Att det i slutänden är tiden i skogen som kommer att göra skillnad är självklart.
– Ta alla tillfällen att vara i skogen med hunden oavsett om det är jakt eller inte. Skogsträning kan ske i koppel under tiden som den inte får vara lös. Uppmuntra hunden när den visar intresse för älgspår, låt den spåra och låt den vara med när det skjutits älg.

 

Tålamod
Maria anser också att det är viktigt att låta hunden utvecklas i sin egen takt.
– Man måste ha is i magen och tålamod. Avsluta när det går som bäst för att förstärka självförtroende och det som är roligt. Visa aldrig ilska eller irritation mot hunden när den inte utvecklas som du önskar. Man får aldrig glömma att husse eller matte ska vara tryggheten för hunden. Är man inte det så vågar kanske inte unghunden jaga fullt ut.

 

Som elitidrottare
Avslutningsvis anser Maria att förvånande många slarvar med hundens foder och träning.
– Om man vill att hunden ska prestera på topp måste man förbereda den på det. Det blir enklare om man tänker på samma sätt som elitidrottare. Det behövs bra mat, massor av träning, tillräcklig vila, social samvaro och stimulans om man ska kunna göra bra resultat, avslutar hon.

Thomas Ekroth

Läs mer

Läs hela artikeln om Maria Altin och hennes hundar i Svensk Jakt 11/2014.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Färre skadades
   Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
   Gör din egen hundmat
   Här får du några tips på hur du gör hundmat.
   Jaga med förnuft när det är kallt
   Sträng kyla är farligt för hunden
   Varg angriper jämthund
   Varning för starka bilder

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet