[cycloneslider id=”slide-20438″]
Så bygger du en hundgård
Semestertider är inte sol och bad för alla. Vissa ägnar sommarledigheten åt tidskrävande utomhusjobb – som att bygga hundgård.
Att bygga en rastgård åt våra fyrbenta jaktkamrater kan bli ett både arbetskrävande och kostsamt projekt. Det kan dock vara värt mödan att göra det bra från början. En gedigen och väl utformad rastgård varar över många generationer av våra, tyvärr lite för kortlivade, fyrbenta vänner.
Första steget i ett sådant byggprojekt är att bestämma platsen för hundgården. Man kan spara åtskilliga av de kostsamma hundgårdssektionerna om man till exempel låter en uthuslänga utgöra ena väggen. Har man en vinkelbyggnad kan man till och med spara två väggsidor.
Har man även möjlighet att bygga hundhus i något av uthusen ökar man också ytan på rastgården eftersom hundhuset ligger utanför själva gården.
Ett gott råd är att inte bygga rastgården i skymundan, på baksidan av uthus eller boningshus. Hundar vill nämligen se vad som händer i deras omgivning, precis som vi. Varken människor eller hundar kan se runt hörn.
Tänk dig själv att du hör en massa ljud bakom husknuten men inte kan komma runt och ta reda på vad som händer.
En vanlig följd av en rastgård som byggs utanför området av vardaglig verksamhet är inte sällan att hundarna ständigt skäller i hundgården. Till förtret får både hundägare men kanske framför allt grannar.
Vilket väderstreck?
Byggs hundgården mot en husvägg finns både för- och nackdelar kring väderstrecken. En södervägg kan ge behaglig solinstrålning under de korta vårdagarna men också bli olidligt varm under högsommaren.
Österläge är bättre än väster eftersom hundarna gärna lapar lite sol under morgonen men skyr den under eftermiddagen och kvällen, i varje fall under sommaren.
Sätter man upp skärmar av till exempel brädor på delar av den hundgårdsdel som vetter mot söder så kan hunden själv välja om den vill ligga i skugga eller sol. Samma regel för en hundgård gäller som när man tältar – undvik sänkorna där vatten blir stående vid regnväder.
Nytt eller begagnat
När man väl valt ut platsen återstår att införskaffa nät till hundgården. I dag dominerar hundgårdar bestående av sektioner som skruvas ihop. De flesta fabrikaten har en höjd om 180 centimeter och varje sektion är 120 centimeter bred vilket även gäller dörrsektionen. Priser på sektionerna varierar en hel del beroende på materialtjocklek, tjockleken på galvanisering med mera. Räkna med ett cirkapris på mellan 6.000 och 10.000 kronor för en fristående hundgård om 17 kvadratmeter med en dörrsektion.
Begagnade hundgårdar finns ibland till salu, men efterfrågan på sådana brukar vara större än tillgången. Hundgårdssektioner är skrymmande att frakta och ibland finns en hel del pengar att spara genom att handla och hämta själv hos en lokal leverantör för att undvika dyra frakter.
Man kan komma billigare undan om man hittar till exempel byggstängsel, men tänk då på att små hundar har mycket lättare att ta sig igenom de glesare maskorna. Ofta har byggstängsel rundade hörn på nätsektionerna och små hundar kan ta sig ut även där.
Det går också att göra en billig hundgård i viltstängsel men nätet är knappast tillförlitligt i det långa loppet och lär sig hunden att vidga glidmaskorna och ta sig ut är det i princip ogjort att sätta upp det. Det krävs också mycket av hörnstolparna för att bära upp ett sådant staket.
Viktigt förarbete
Att bygga upp själva hundgården är det lilla arbetet och innan man kommit så långt krävs ofta en hel del markarbete. Ju planare marken är, desto mindre markarbete. Ställer man en hundgård bestående av sektioner på ett underlag som inte är plant blir det svårt att få ihop sektionerna i slutändan.
Det mänskliga ögat har också en stor förmåga att störa sig på linjer som inte är lodräta och vågräta. Hur ofta har du till exempel inte hängt rätt den där tavlan där hemma som ständigt hamnar snett? På sluttande mark får man antingen gräva ur den högre punkten eller höja upp den lägre.
Underlag
Ett bra och beständigt underlag för hundgårdssektionerna är block i gasbetong som också kan grävas ner en bit i marken eller läggas i dubbla lager för att bygga höjd.
Är det större nivåskillnader kan man också bryta av nivån genom att låta sätta ihop sektionerna på olika höjd. Givetvis kan man även använda tryckimpregnerat virke, men det har sämre varaktighet. Urin påverkar virke till det sämre.
Som underlag inne i hundgården föredrar många betongplattor. Dessa är lätta att städa av och hindrar hundarna från att gräva hålor. Som alltid när man lägger plattor är förarbetet viktigt. Ett ganska väl packat gruslager dränerar fukten bra och lägger man fiberduk under plattorna hindrar man ogräs att växa upp mellan dem.
Många menar att de bästa plattorna till hundgård är så kallade sjöstensplattor som har en yta med små stenar. Dessa sägs slita mindre på hundarnas trampdynor än rena betongplattor som blir mer som ett sandpapper. Själv har jag i många år haft båda typerna i hundgårdarna och kan inte se någon större skillnad.
Vill man hellre ha grovt grus eller singel i hundgården fungerar det också. Räkna dock med att många hundar vill gräva och man kan behöva lägga ner ett undergrävningsskydd, av exempelvis armeringsmatta, längs nätkanten.
Liggplats
Varje hundgård bör ha en upphöjd liggplats för hundarna. Alla hundar vill ligga lite högt med bra överblick över omgivningen. Tänk dock på att inte göra bordet för högt nära nätet vilket kan fresta till rymningsförsök. En hund som lärt sig klättra över hundgårdsnätet kan vara svår att hålla instängd.
Gör gärna liggplatsen som ett bord i väderbeständigt virke. Tryckimpregnerat fungerar bra men lärk är ett bättre alternativ – hundarna gnager ofta lite i virket och giftfritt känns tryggare. Använd hellre rostfri skruv än galvad. Urin påverkar galvaniserad spik och skruv.
Tak
Vissa lägger tak på delar eller hela hundgården. Det finns både för- och nackdelar med detta. Taket skyddar mot både regn och sol. Nackdelen är att urin och annat då inte sköljs bort, vilket kan skapa dålig lukt. I de snörikare delarna av landet krävs också ett gediget tak med tillräcklig lutning.
Mattias Lilja
Läs mer
Jordbruksverket har föreskrifter som reglerar hur stora rastgårdar, boxar i hundhus och kojor måste vara.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.