Diskbråck är och har varit taxens stora gissel. Foto: Olle Olsson

Ryggröntgande medlemmar nekas annonsplats

Inför julen nekade Svenska Taxklubben att ta in en helsidesannons i sin medlemstidning Taxen, utformad av 15 uppfödare och/eller hanhundsägare.

Annonsen var utformad som en julhälsning från taxuppfödare och hanhundsägare som ryggröntgar sina hundar. Klubben hänvisade bland annat till platsbrist, trots att annonsörerna försökte reservera plats en månad före manusstopp. Uppfödarna valde då att i stället ha sin annons i Svenska Kennelklubbens tidskrift Hundsport.

Nu har Taxklubben nekat införande av ännu en annons, utan skriftlig motivering. Denna gång gäller det ett erbjudande om ekonomiskt bidrag som ett par enskilda medlemmar vill ge till ett antal hanhundsägare om de ryggröntgar sina avelshundar.

 

Het potatis

Ryggröntgen av tax för att på sikt få ner antalet diskbråck i rasen har länge varit en het potatis i klubben. Så het att när Kennelklubbens avelskommitté förra året erbjöd registrering av frivilliga röntgenresultat, sa klubben blankt nej.

Det utmynnade i att Kennelklubbens centralstyrelse uppmanade Svenska Taxklubben att i stället ”fortsätta arbetat med att samla in material om diskbråck hos tax och göra det publikt för klubbens medlemmar tillsammans med det material/statistik som redan finns insamlat”.

Taxklubben blev också erbjuden en plats i den särskilda arbetsgrupp som avelsommittén utser att arbeta med frågan.

 

Listor

Klubbens ordförande Agneta Ståhle skriver i ett brev till Svensk Jakt:

”Svenska Taxklubben har för avsikt att publicera resultaten avseende svenskregistrerade taxar som röntgats på vår hemsida, för att göra detta publikt för alla medlemmar”.

En sådan lista finns redan i Facebook-gruppen Ryggröntgade taxar – Sverige.

På Taxklubbens hemsida finns listor över hundar som fått diskbråck.

Fakta

Ryggröntgen utförs under lätt sedering.

Ryggröntgenprogram för tax har funnits i våra grannländer Norge, Danmark och Finland under lång tid.

Totalt fanns det i Norden vid senaste årsskiftet ryggröntgenresultat från cirka 3.900 taxar.

I England, Australien och Sydafrika finns numera avelsprogram via rasklubbarna.

Syftet är att kontrollera hur många förkalkningar hundarna har i ryggraden. Få eller inga förkalkningar innebär lägre risk för att senare utveckla diskbråck än om hunden har många förkalkningar. Metoden är inte ”idiotsäker” men på populationsnivå anses den kunna bidra till att få ner frekvensen av diskbråck.

Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst