fredag 14 juni

Hund

Konsumentköplagen gäller för dolda fel i tre år efter att en valp köpts från en uppfödare. Foto: Johnny Olsson

Riksdagen vill ha djuranpassad konsumentköplag

Konsumentköplagen behöver bli bättre anpassad för köp av levande djur – oavsett om det gäller köp av häst, katt eller hund, anser riksdagen.

Levande djur betraktas som vilken vara som helst i konsumentköplagen. Det betyder att de lagar och regler som gäller vid köp av till exempel ett kylskåp även gäller vid köp av en hundvalp från en uppfödare.

Om konsumenten påstår att det är något fel på hunden har uppfödaren ensam fullt ansvar att bevisa att fel som visar sig inom sex månader från köpet inte fanns vid försäljningen.

 

Civilutskottet

En majoritet i riksdagens civilutskott har fattat beslut om att riksdagen tillkännager att regeringen bör se över reglerna i konsumentlagstiftningen för köp av levande djur, både nationellt och inom EU, skriver Svenska Kennelklubben på sin hemsida.

Ulf Uddman. Foto: Måns Engelbrektsson

– Troligtvis räcker det med bara en eller några tilläggsparagrafer i den befintliga konsumentköplagen för att rätta till de orimligheter som finns i dag, säger Ulf Uddman, VD på Svenska Kennelklubben.

 

Levande varelser

– Hundar är levande varelser som förändras varje dag och det är oftast omöjligt att avgöra exakt vad som gjorde att hunden blev sjuk just då. Jag tror ingen skulle komma på tanken att gå tillbaka till affären med ett fång tulpaner för att de börjar sloka efter tio dagar, och hävda att säljaren har ett ansvar i upp till tre år för att blommorna inte ska bli sämre, säger Ulf Uddman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.