Olika jakthundar får olika skador

Stående fågelhundar har risk för stakningsskador och att frön och andra växtdelar hamnar i ögon och luftvägar. Foto: Jan Henricson

Olika typer av jakthundar har sina egna arbetssätt och jobbar i väldigt olika terräng och hastighet. De har också olika bytesdjur som kan ställa till med en del skador.

Stående fågelhundar

Arbetar i hög fart, risk för stakningsskador och att frön och andra växtdelar hamnar i ögon och luftvägar.

 

Apportörer och stötande fågelhundar

Hunden jobbar i snårig terräng och kan trampa in vassa taggar i tassarna. De är också utsatta för frön och växtdelar i ögon och bakom tredje ögonlocket som orsakar smärta och besvär. Ibland så illa att hunden får sår på hornhinnan.

 

Drivande hundar

Skrubbsår på tassar och underrede på grund av skare. Nötningsskador på tassar, klofästen och bröstkorgens undersida. Särskilt kortbenta drivande hundar är utsatta när föret är fruset och vasst. Drunkningstillbud. Trafikskador.

 

Älghundar

Sparkar från älg kan orsaka både mjukdelsskador och skelettskador. Hunden måste till veterinär! Älghundar och även en del vildsvinshundar riskerar också att skadas av rikoschetter eftersom de jobbar nära bytesdjuren.

 

Grythundar

Bitskador på nos, öron och svans ska alltid klassas som infekterade och behandlas med antibiotika.

 

Vildsvinshundar

Sprättningsskador av betar ger fula sår. Desinficera och lägg om, kör sedan till veterinär. Om buken är perforerad är det bra att ta på hunden till exempel en t-shirt som skyddar organen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst