tisdag 21 mars

Hund

Nytt revirhävdande vargpar bakom hundattacker?

DNA-analyserna är nu klara från de vargangrepp som lett till att tre jakthundar dödats i Haveröreviret, i hörnet där Gävleborgs län möter Jämtlands- och Västernorrlands län.

Marie Gadolin Publicerad 2 december 2013 - 11:03

Viltskadecenters analys av DNA från vargangrepp två och tre samt vargspillning i anslutning till det första hundangreppet visar att det i samtliga fall är en vargtik som härstammar från det före detta Djuröreviret som är inblandad. Vid det andra och tredje angreppet har hon också haft en hanvarg som medhjälpare när hundarna attackerats och dödats.
– Hanen är från Skrälldalsreviret men har rört sig i det här området sedan 2011, säger Sara Sundin på länsstyrelsen i Gävleborg.
Vid det tredje angreppet, som inträffade för en dryg vecka sedan, hade vargarna gått in i den avspårade såten bakom hundägaren och korsat hans spår. Hunden dödades cirka 200 meter från sin ägare. Det var den andra hunden med samma ägare som dödades av de här vargarna, han ägde även den första hunden som angreps en månad tidigare.
Vargarnas beteende tyder på att det är ett nyetablerat par som lärt sig ett fungerande sätt att plocka bort hundar från sitt revir.
– Det lutar åt det, ja, säger Sara Sundin på länsstyrelsens natur- och viltenhet.
Där arbetar man nu på att analysera uppgifterna och frågan är om länsstyrelsen kommer att ompröva sitt beslut om att inte tillåta skyddsjakt på de båda vargarna.
– Det kan jag inte svara på idag, men under den här veckan kommer det att klarna, säger Sara Sundin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.