lördag 28 maj

Hund

Publicerad 15 april 2014 - 13:57

Nytt fästingmedel ger skydd direkt

Fästingsäsongen är här och nu finns ännu ett sätt att skydda hunden från angrepp som kan leda till sjukdom. Foto: Marie Gadolin

Ett nytt läkemedel har godkänts för behandling av fästingangrepp på hundar. Det heter Bravecto och tillhör en helt ny klass av läkemedel som ger hunden omedelbart skydd mot fästingar i upp till tolv veckor.

– Det här är ett värdefullt tillskott i arsenalen för att skydda hundar mot fästingar. Det är ett läkemedel som är enkelt och smidigt att ge eftersom det är en tuggtablett. Effekten är omedelbar och långverkande vilket är mycket positivt, säger Robert Cikota, veterinär på Västra Djursjukhuset, i ett pressmeddelande.

– Hundägaren behöver inte oroa sig för att exempelvis ett fästinghalsband ramlar av eller att dropparna i nacken tvättas bort och därmed inte ger full effekt. Det finns inte något hinder mot att bada eller schamponera sin hund vid användning av Bravecto, säger han.

Studier visar att preparatet ger en omedelbar och varaktig avdödande effekt på fästingar och även loppor. Den snabba effekten kombineras med få och mycket milda biverkningar. De vanligaste biverkningarna på hunden var milda och övergående magproblem. Preparatet är receptbelagt.

Fästingar på hundar är ett vanligt problem. Enligt en ny undersökning bland 1 545 svenska hundägare hittar nästan åtta av tio hundägare fästingar på sina hundar varje år. I genomsnitt fann svenska hundägare 15 fästingar per hund under förra fästingsäsongen. Fästingar kan överföra flera olika infektioner till hundar, som borrelia, anaplasma och TBE.

Så fungerar det

Det nya fästingmedlet verkar först när fästingar (eller loppor) bitit sig fast och börjat suga blod, medan till exempel spot-on-preparat och fästinghalsband fungerar förebyggande och dödar fästingarna/lopporna innan de bitit sig fast.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder