torsdag 13 juni

Hund

Nya regler för omregistrering

Nu är det möjligt att omregistrera retriever, och även spaniel, utan allt för mycket krångel. Foto: Jan Henricson

Svenska Kennelklubbens avelskommitté har fastställt regler som gäller vid omregistrering av spaniel eller retriever från Svenskt Jakthundsregister eller motsvarande register i Danmark.

– Det är ett regelverk för att handläggarna ska veta vad som gäller, säger Ulla-Britt Karlmann på Svenska Kennelklubben.
Det har inte varit aktuellt med omregistrering av retriever tidigare, men det har funnits möjlighet att omregistrera spaniel. De reglerna var dock krångligare, enligt Ulla-Britt Karlmann.
– Nu har de förenklats på ett bra sätt, säger hon.
Under en period var det ett antal spaniel som omregistrerades, men då krävdes en inmönstring. Det kravet är nu borttaget.

Meritering

Anledningarna till omregistrering kan vara flera.
– Man kan ha fått förfrågningar från tikägare om att få använda en hund i avel och kunna registrera valparna i SKK. Andra vill delta i Svenska Spaniel– och retrieverklubbens verksamhet och meritera sina hundar inom SKK-organisationen, förklarar Ulla-Britt Karlmann.

Utländska hundar

Danska hundar ska först vara omregistrerade i Dansk Kennel Klub för att registrering ska kunna ske i SKK. Därefter kan de registreras i Sverige i enlighet med vad som gäller för andra hundar registrerade i DKK.
En hund som importerats till Sverige där föräldrarna är registrerade i engelska kennelklubben kan omregistreras enligt reglerna för importerade hundar.

Stamtavla

Övriga hundar ska ha en fullständig treledsstamtavla från Svenskt Jakthundsregister men registreras av SKK utan härstamning och utan uppgift om uppfödare och eventuellt kennelnamn.
Det går dock bra att använda dem i avel och få avkomman registrerad i SKK, om övriga krav är uppfyllda.
Eventuell hälsostatus eller tävlingsresultat överförs inte från Svenskt Jakthundsregister. Men hundar med HD/ED-resultat från det registret behöver inte röntgas om. Ägarna kan be om att befintliga röntgenbilder skickas till SKK för officiell avläsning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.