söndag 16 juni

Hund

Färskt foder köps i regel fryst och serveras rått. Foto: Marie Gadolin

Ny branschförening för färskfoder

I Sverige finns cirka 15 etablerade godkända fabriker för tillverkning av färskfoder. Nu har de bildat en egen branschorganisation, Svenska Färskfoder.

Svenska Färskfoder är en nystartad branschförening för företag som tillverkar färskfoder till hund och katt. Föreningen ska arbeta för att ta fram riktlinjer kring färskfoder, utbilda aktörer på området och visa de fördelar färskfoder har mot annat foder, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Färskfoder är det snabbast växande segmentet inom foderindustrin och förra året tillverkades 7.000 ton färskfoder bara i Sverige.

 

Inte värmebehandlat

Färskfoder är en blandning av näringsrikt rått kött, innanmäte, ben och brosk. Det är köttet som vi människor inte använder som tas till färskfoder, vilket gör att det slipper kasseras. Det kan också innehålla olika sorters grönsaker, ris, potatis eller spannmål samt vitaminer och mineraler och användas som helfoder eller kompletteringsfoder.

Färskfoder kan vara färskt, fruset eller frystorkat men är till skillnad från torrfoder inte värmebehandlat.

 

Informera om fördelar

Den nystartade branschföreningen vill slå hål på myter, som att färskfoder är dyrare än annan mat och att det är farligt för hunden eller katten.

Föreningen ska driva och utveckla färskfodermarknaden, guida konsumenter i foderfrågan, informera om fördelarna med färskfoder och ta fram riktlinjer för hantering och utfodring tillsammans med myndigheter och inleda internationella samarbeten. Dessutom ska resurser avsättas till forskning kring färskfoder.

Följande producenter är medlemmar i Svenska Färskfoder: Bravo, Fodax, Halla Petfood, Hugo & Celine, Klass, Mush, Nordic Sturko, Pondusfoder, Raw for Paw, Real Färskfoder, Sund Hundmat, Voff Science samt Vom og Hundemat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.