torsdag 13 juni

Hund

Ny ”bibel” för hunduppfödare

Man blir givetvis inte hunduppfödare genom att läsa en bok. Men man blir en bättre hunduppfödare med en gedigen teoretisk kunskapsgrund. Den kan Svenska Kennelklubbens nya bok Hunduppfödning i teori och praktik hjälpa till med.

En hunduppfödare blir aldrig fullärd, det håller nog de flesta med om. Man ställs ständigt inför nya situationer i sitt värv. Med erfarenhet blir de lättare att tackla. Men det går också att undvika en hel del minor genom att vara ordentligt påläst, till exempel i ärftlighetslära, utfodring och valpningskomplikationer.

Tre namnkunniga och ytterst sakkunniga författare bidrar till att ett välläst exemplar av den nya boken bör finnas i varje uppfödares bokhylla. Det är Åsa Lindholm, som i många år har medverkat i SKK:s verksamhet och publikationer och tidigare skrivit flera böcker om hundar. Catharina Linde Forsberg är veterinär och professor i smådjursreproduktion vid SLU. Båda är dessutom framgångsrika hunduppfödare sedan lång tid. Och så har vi Ingalill Blixt som har arbetat med hundar och hundägare i snart ett halvt decennium, med fokus på hundens mentalitet och beteendeutveckling.

Hunduppfödning i teori och praktik innehåller kapitel om hundhållning, utfodring, anatomi, genetik, dräktighet, valpning, valparnas första tid, försäljning, lagar och avtal med mera. Ett mycket trevligt inslag är de avsnitt där uppfödare delar med sig av sina erfarenheter i de olika ämneskategorierna. De bidrar till att göra denna faktaspäckade och genomarbetade bok mer lättläst och ännu intressantare. Åsa Lindholms fina bilder måste också nämnas som ett stort plus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.