Nu ska hundverksamheten utvecklas
De flesta jägare tar jakten med löshund som en självklarhet. Men hur blir det i framtiden?
– Det här är en enormt viktig fråga för oss, säger Peter Ledin, ansvarig för nationella hundgruppen inom Svenska Jägareförbundet.
Peter Ledin sitter till vardags på Jägareförbundets kontor i Sollefteå, som chef för region norr. Han är också ledare för förbundets nationella hundgrupp.
Strax innan han tog över den uppgiften vid förra årsskiftet, hade en utvärdering av hundverksamheten presenterats.
– Vi analyserade utvärderingen och gjorde därefter en utvecklingsplan fram till 2016, berättar Peter Ledin.
Nya krav
Planen har delvis sin utgångspunkt i en förändrad omvärld som ställer nya krav på både jägare och hund. Till det ska läggas den pågående jaktlagutredningen och etikdebatten. Förbundet har också hundfrågan som ett prioriterat område i verksamhetsplanen.
– Vår målsättning är bland annat att göra hundverksamheten mer tydlig, utveckla webbsidan och även utveckla samarbetet med Svenska Kennelklubbens jakthundsklubbar.
Hundverksamheten handlar enligt Peter Ledin också om att få lydiga jakthundar. Till sin hjälp har förbundet den kända hundexperten Barbro Börjesson och hennes grupp, som arbetar åt Svenska Jägareförbundet för att öka kunskapen om hundar. Gruppen ansvarar även för mentaltester av hundar samt utbildar Jägareförbundets hundinstruktörer.
– Förutsättningarna ser olika ut i landet. Mest aktivitet är det i region Syd medan region Norr har något mindre verksamhet, säger Peter Ledin.
Löshundsjakten
Hans grupp försöker nu öka intresset för hundfrågorna och även knyta till sig instruktörer. Samtidigt gäller det för gruppen att jobba för att vi får ha kvar löshundsjakten.
– I de allra flesta jakter används hund i någon form. Samspelet mellan jägare och hund är viktigt och är för många tjusningen med jakten. Det är jätteviktigt att vi kan jaga med löshund även i framtiden, det är en enormt viktig målsättning för oss i Jägareförbundet, säger Peter Ledin.
Han berättar att förbundet ska ta tag i frågan med bland annat hägntester på björn och vildsvin.
– Vi måste nu författa regler och instruktioner för dessa tester.
Jaga etiskt
Peter Ledin glider sedan in på ämnet etik, där förbundet dragit igång ett projekt för att lyfta frågan.
– Vi märker att det är många jägare som diskuterar etikfrågor. Jag var i Vittangi nyligen och där diskuterades både hundhållning och användning av den nya GPS-tekniken. Det är jätteviktigt att vi använder GPS-tekniken på rätt sätt och att vi aldrig genskjuter viltet med hjälp av bil. Det går inte att trycka nog på vikten av att jaga etiskt, säger Peter Ledin och tillägger:
– Det är en utmaning för oss att behålla och vårda den tradition vi har när det gäller hundanvändningen. Vi har tagit hjälp av hunden på jakt sedan urminnes tider och nu gäller det att vi jägare sköter oss så att det inte blir några fler inskränkningar.
Peter Ledin påpekar också att Sverige har en bra hundhållning.
– Den är ett föredöme. Här ser jägarna hunden som en familjemedlem och inte som ett redskap.
Nationella hundgruppen
I gruppen ingår förutom Peter Ledin även Markus Olsson, ansvarig för eftersök/Nationella viltolycksrådet, Björn Sundgren, region Norr, Claes Lindström, region Mitt och Louise Gårdefalk, region Syd.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.