Nordisk mästare vargdödad

Gråhunden slets i stycken av vargarna. Foto: Boo Westlund

Tioårige gråhunden Allert av Lirebu, vinnare av nordiskt mästerskap för älghundar 2006, dödades på måndagseftermiddagen av varg på Näsberg, nordost om Ekshärad i Värmland.

Anders Andersson var på måndagen ute på sitt skogsskifte på Näsberg för att planera ett röjningsjobb. Med sig på skogspromenaden hade Anders även sin gråhund Allert av Lirebu, en starkt meriterad älghund.
– Hunden gick lös och var 3–400 meter från mig när den plötsligt skrek till. På pejlen kunde jag se hur han flyttade sig och jag skyndade mig ditåt, berättar Anders Andersson för Svensk Jakt.
En stund senare såg Anders på pejlen hur signalen från hundhalsbandet var alldeles i närheten.
– Då såg jag två eller tre vargar som rörde sig runt den platsen. Jag sköt först ett varningsskott och försökte sedan skjuta en av vargarna, men det mesta talar för att det blev bom, berättar Anders.
Sedan han lyckats skrämma bort vargarna hittade han sin hund, sliten i två delar.
– Oron att något sådant här ska hända finns ju ständigt för oss i dessa trakter, det var därför jag hade bössan med mig. Det här händer ju var och varannan vecka numera och idag var det dessvärre vår tur, säger Anders Andersson.

NM-vinnare 2006
Länsstyrelsens besiktningsman har varit på platsen och konstaterat att det skott som avlossades mot en av vargarna högst sannolikt missade sitt mål.
– Han ska spåra imorgon igen, men allt tyder på att jag i all stress missade, säger Anders Andersson.
Gråhunden Allert av Lirebu slutade tvåa på älghunds-SM 2005. Året därpå vann hunden NM för älghundar i Norge.
– Det här är resultatet av den vargpolitik vi har idag. Jag hoppas att jag, genom att berätta om det här, kan få en enda människa att stanna upp, börja fundera och ifrågasätta den ohållbara situation vi idag har med vargen, säger Anders Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.