Naturskyddsföreningen vill reglera löshundsjakten
Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningens ordförande i Gävleborg, anser att jakten med löshund ska regleras. Det framgår i ett mejl han skickat till samtliga ledamöter i länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegation.
Erickson skriver även att jakthundar råkar ut för olyckor i större omfattning än andra hundar. Ett påstående som är direkt felaktigt enligt försäkringsbolaget Agria.
Per-Olof Erickson sitter även med som ersättare i Viltförvaltningsdelegationen och det är händelsen i Holmsveden i lördags, där en björn attackerade en jägare, som väckt hans intresse.
Nu har det hänt igen! En hundförare har under jakt blivit allvarligt skadad, då hunden jagat upp en björn. Björnen attackerade jägaren, som försvarade sig genom att skadskjuta björnen.
Det är inte första gången som björnar uppretade av jakthundar går till livsfarliga angrepp mot hundföraren. Liknande episoder skulle kunna undvikas ifall löshundsjakten reglerades. Sverige är ett av få länder som tillåter jakt med lösdrivande hund, skriver Per-Olof Erickson i sitt mejl.
Minskar olycksfallsrisken
Intressant i sammanhanget är läsningen av boken Carl von Linnés Dalaresa. Linné fick följa med dalkarlarna på björnjakt och berättar följande: Jägarna hade hundarna i koppel, och då man fick fick tidig kontakt med björnen band man hunden i ett träd och fortsatte fram mot björnen utan hund. Denna jaktmetod utvecklades säkert av erfarenhet av tidigare farliga möten mellan jakthundar och björnar. Det är en klok metod som borde användas även idag åtminstone vad gäller jakt i björnrika trakter.
En reglerad löshundsjakt minskar helt klart olycksfallsrisken både för jägarna och jakthundarna!, fortsätter Per-Olof Erickson.
Sedan tidigare har Rovdjursföreningen och Djurskyddet begärt att löshundsjakten ska konsekvensutredas och nu sällar sig alltså även Naturskyddsföreningen Gävleborg till den skaran.
Felaktiga uppgifter
Per-Olof Erickson påstår vidare i sitt mejl att lösdrivande hundar råkar ut för olyckor i mycket högre omfattning än andra hundar. Typiska jakthundraser toppar olycksfallsstatistiken år efter år, trots att bara 1015 procent av landets alla hundar är jakthundar i aktiv ålder.
Han hänvisar till försäkringsbolaget Agrias siffror som enligt Per-Olof Erickson skulle bekräfta hans påstående. Men ett samtal med Agria ger vid handen att Per-Olof Ericksons tvärsäkra påstående inte är förenligt med sanningen.
Nej, det går inte att säga att jakthundar skulle råka ut för fler olyckor än andra hundar. Det går inte att dra sådana slutsatser av Agrias statistik och det är väldigt olyckligt att man felaktigt använder våra uppgifter som ett slagträ i debatten, säger Cecilia Winter vid Agria.
Livsfarlig trafik
Flest hundar dödas eller skadas i trafiken, oavsett om de jagar eller inte.
Även sällskapshundar blir påkörda av bilar eller tåg, säger Cecilia Winter.
I Agrias statistik går det heller inte utläsa om hunden var ute på jakt när den påkördes. Det kan till exempel vara en drever som sliter sig under en promenad på sommaren och blir påkörd. Det är en traditionell jakthundras, men den har inte blivit påkörd under löshundsjakt.
Fakta är däremot att jakthundraserna i regel lever längre och besöker veterinären mer sällan än andra hundraser.
Cecilia Winter uppger att Agria känner till att bolagets statistik tolkas felaktigt i debatten och de just nu tittar på hur de ska förtydliga detta.
Jag kan inget om jakt
Per-Olof Erickson blir mycket förvånad när Svensk Jakt konfronterar honom med de felaktiga uppgifter om jakthundars olyckor som han uppger i sitt mejl till Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg.
Vem har gett dig min skrivelse, frågar länsordföranden vid upprepade tillfällen.
Det spelar ingen roll. Frågan är väl varför du använder felaktiga uppgifter?
Jag har fått uppgifterna från Svenska Rovdjursföreningen. Och min tanke med skrivelsen är att väcka debatt.
Står Naturskyddsföreningen centralt bakom din önskan om att löshundsjakten borde konsekvensutredas?
Det får vi se. Naturskyddsföreningen Gävleborg har författat en motion om att löshundsjakten ska konsekvensutredas. Motionen ska behandlas vid Svenska Naturskyddsföreningens årsstämma i juni. Motionen har brett stöd av länsföreningen.
Varför behövs en sådan utredning?
Bland annat för att minska skadorna på jakthundar och jägare.
Hur ska vi kunna skjuta så många älgar som krävs om vi inte får använda lösa hundar?
Det vet jag inte, jag kan inget om jakt. Men om det skulle bli en begränsning av hundanvändningen är det en fråga som jägarna måste ta ställning till.
Vad tycker du om jakt?
Jag är inte emot jakt. Jag tycker att vi ska ha jakt på djur som har god ekologisk status.
Tycker du att det är smakfullt att gå ut med detta samtidigt som den svårt skadade jägaren ligger på sjukhus?
Ska man undvika att fler sådana här saker händer måste man utreda detta nu. Jag är den förste att beklaga det som hänt jägaren.
Så det är inte bara ett populistiskt utspel för att försöka värva fler jaktmotståndare?
Naturskyddsföreningen värvar inte medlemmar genom att vara populistiskt, vi jobbar för att bevara naturen. Och vi har förresten flera jägare i vår styrelse här i Gävleborg.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.