torsdag 18 april

Hund

Låt den gamla hunden få fortsätta jaga, om än inte lika mycket och länge som i sin ungdom. Foto: Lars Alm

Låt den gamla hunden få fortsätta jaga, om än inte lika mycket och länge som i sin ungdom. Foto: Lars Alm

När jakthunden blir gammal

Tiden går fort när man har roligt. Så en dag har den fyrfota jaktkamraten helt plötsligt kommit till åren, den har blivit gammal! Här kommer lite tips och råd så att åldringen kan hålla sig pigg och fräsch – och jaga lite till.

Alla biologiska varelser förändras med åren, det som går lätt och fort som ung kanske är lite svårare och tar längre tid på ålderns höst. Det gäller både oss jägare och våra hundar.
När blir då en hund gammal? Det skiljer sig från hund till hund och beror på vilken ras den tillhör. Stora hundar lever inte lika länge som små, och blir därför också gamla tidigare. Generellt kan man säga att olika åldersförändringar börjar när hunden är 7–11 år.
Åldersförändringarna är både fysiska och mentala. En gammal hunds hjärna väger till exempel inte lika mycket som hos en ung hund och nervimpulserna går inte lika snabbt.
Hos en ung hund kan informationen från ögonen till hjärnan förmedlas med en hastighet av 360 kilometer i timmen, hos en gammal hund kan hastigheten ha gått ner till 80 kilometer i timmen. Tänk på det när du tycker att hunden fattar lite trögt!

 

Ett bra liv

Visst är det tråkigt att hunden blir gammal, men det är inte så mycket att göra åt, det är livets gång. Det vi däremot kan göra något åt är att se till att hunden får ett bra liv på gamla dagar – och att den inte åldras i förtid.
Ett bra liv för en jakthund är naturligtvis att få jaga. Eller i alla fall få följa med ut på jakt. Många hundar sitter hellre i bilen under en jaktdag, än lämnas hemma när husse eller matte tar fram bössan på morgonen. Och visst hinner du släppa den gamla hunden en liten stund även om du jagar med andra hundar!
Att inte åldras i förtid hör ihop med ovanstående. Att en gammal hund sover och vilar mer är bara naturligt. Faran är att den blir för passiv, en hund behöver både fysisk och mental stimulans för att hålla sig frisk och pigg. Studier visar att aktiva hundar får färre senila förändringar, dessutom med långsammare förlopp, än inaktiva hundar.
Den gamla hunden kanske inte orkar jaga lika länge som i sin krafts dagar och behöver lite längre tid för återhämtning. Faran är dock, om man har fler hundar, att den gamla hunden ”glöms bort”.

 

Sämre hörsel

Sinnena hos hunden förändras också med åldern. Sämre hörsel och sämre syn får man räkna med.
När det gäller synen så brukar det märkas på att hundens ögon blir lite grumligare och att den får sämre mörkerseende. Men hunden brukar kompensera bristande syn med att använda nosen mer.
När det gäller hörseln kan det dock påverka kommunikationen mellan den gamla hunden och dess ägare.
Fågelhundsägare har ofta en fördel framför andra när det kommer till gamla hundar, de har nämligen lärt hunden teckenspråk, eller rättare sagt handsignaler för kommandon som till exempel sitt, ligg och hit.
Att kunna ta till tecken istället för rösten är inte bara en fördel när den gamla trotjänaren blir lite döv, det finns många jaktsituationer där tyst kommunikation är effektivast. Så tipset blir – lär alla hundar, oavsett ras, att tyda handsignaler!
Glöm sedan inte att du kanske tror att hunden håller på att bli döv, när den istället väljer att inte höra dina lockrop.
Luktsinnet verkar vara det sinne som är mest motståndskraftigt när det gäller åldersförändringar. Detta faktum kan man utnyttja för att stimulera den gamla hunden mentalt. Ett kort spår eller att kasta ut godis på gräsmattan fungerar alltid, hur gammal hunden än är.

 

Lärandet

”Det går inte att lära gamla hundar sitta.” Så lyder ett klassiskt uttryck. Det finns en viss sanning i påståendet eftersom ålder påverkar hundens hjärna på olika sätt och hunden reagerar långsammare.
Det är dock en sanning som ska tas med en nypa salt, för visst går det att lära gamla hundar nya saker, det är bara att man får vara lite mer tålmodig. Ofta blir gamla hundar lite olydiga för att vi själva blir bekväma och släpper dem lösare.

 

Sjukdom

Risken att hunden ska bli sjuk ökar med åldern. Diabetes är ett exempel på en åldersrelaterad sjukdom, och störst risk har nordiska raser som till exempel jämthund, drever, finsk stövare, beagle och hamiltonstövare.
Livmoderinflammation hos tikar och prostatabesvär hos hanhundar är andra åldersrelaterade problem. Gamla hundar, ofta över tio år, kan också drabbas av en funktionsnedsättning i innerörat, vilket leder till plötslig yrsel och balansrubbningar. Problemet går att behandla och hunden brukar bli frisk efter ett par veckor.
Är man orolig för sin hunds hälsotillstånd kan man alltid göra en seniorkontroll hos veterinären. Då lyssnar de på hjärta och lungor, tar lite prover för att kontrollera blodvärdena och känner igenom hunden för att se om den har ont någonstans.

 

Maten

En gammal hund behöver inte lika mycket mat som en ung. Den gamla hunden rör sig inte lika mycket och det är lätt att den lägger på hullet.
Det är viktigt att hålla sin gamling i form eftersom extra kilon belastar både hjärta och leder, något som försvagas naturligt av ålderdomen. En del sjukdomar, som till exempel diabetes, påverkas också av fetma.
Äldre hundar kan få det lite svårt att hålla tätt. Om du inte redan ger hunden ett seniorfoder, prova – det brukar hjälpa.

 

Stelare

Gamla hundar är stelare, det tar lite tid för dem att komma igång. Värm gärna upp med en kort promenad innan jakten.
När du inte jagar, gå inte bara på vägar utan också i terräng för att stimulera muskler och leder. Låt hunden gärna vara lös om du kan, då kan den själv bestämma takten. Tänk också på att gamla hundar är känsligare för värme och kyla.
Glukosamin är ett utmärkt kosttillskott för den gamla hunden. Det kan göra underverk för hundar som börjar bli lite stel i lederna. Glukosamin är en naturlig byggsten som kroppen använder vid bildandet av nytt brosk. Det finns i både tablett- och pulverform och kan hittas på apotek, hos veterinärer och vissa djuraffärer.

 

Malou Kjellsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.