När det blir fel på valpen
Det är en grannlaga uppgift att hitta en ny jakthundsvalp som ska leva upp till förväntningarna. Dessutom finns det en del juridiska frågor att fundera på.
Köper man en renrasig valp från en uppfödare som är medlem i Svenska Kennelklubben så har denna i regel tecknat en så kallad dolda fel-försäkring för valparna i kullen. Den gäller i tre år efter försäljningstillfället, det vill säga lika länge som uppfödaren enligt konsumentköplagen är ansvarig för dolda fel hos sina valpar.
Uppfödaren är inte skyldig att ha en sådan försäkring men ansvaret enligt lagen gäller oavsett. Däremot är uppfödaren skyldig att använda SKK:s avtal för försäljning och där regleras vad som gäller vid ett eventuellt dolt fel.
För att en överenskommelse om ömsesidigt försäkringsskydd ska gälla så är köparen i sin tur skyldig att teckna liv- och veterinärvårdsförsäkring för valpen. Detta för att det i första hand är hundens egen försäkring som ska täcka skador och sjukdomar.
Kontrollera
Alla försäkringsbolag ersätter emellertid inte dolda fel på hundens egen försäkring. Det finns all anledning att kontrollera detta då en valp ska försäkras av sin nya ägare. Jämför försäkringsvillkoren mellan olika bolag och var inte rädd att ringa runt och fråga.
Uppfödaren och valpköparen behöver inte ha sina försäkringar i samma bolag men det kan finnas fördelar för valpköparen att välja samma bolag, till exempel kortare eller ingen karenstid vid sjukdom. Men det är en annan historia.
För att en dolda fel-försäkring ska gälla så ska valpen vara veterinärbesiktigad inom en vecka före köpet, det framgår också av SKK:s köpeavtal.
Definition
Vad är då ett dolt fel? Så här säger försäkringsbolaget Agria:
”Med ett dolt fel menar vi en sjukdom eller defekt som har börjat utvecklas före besiktningen respektive leveransen men som inte dessförinnan har visat symtom eller annars varit känd.
Men vad är inte ett dolt fel? Agria igen:
”Varken sjukdomar eller defekter som enligt veterinärmedicinsk expertis borde ha upptäckts vid veterinärbesiktningen, eller sådana som är av ärftlig karaktär och inte har börjat utvecklas före leveransen, är dolda fel.”
Fakta
Exempel på dolda fel
Det är inte direkt vanligt att en sjukdom eller defekt klassas som dolt fel, men det förekommer en hel del olika diagnoser som är solklara dolda fel. Från Christine Ehrlander på försäkringsbolaget Sveland kommer dessa båda diagnoser, som enligt henne är realistiska och självklara exempel.
Porta cava shunt är en medfödd missbildning där blod leds runt levern i stället för genom den. Det leder till att blodet inte renas. Det tar olika lång tid innan hunden visar symptom på förgiftning, det kan vara vid sex–sju månaders ålder ända upp till 1,5 år. Ibland kan felet opereras men det kan också vara så illa att hunden måste avlivas. Porta cava shunt kan inte upptäckas vid en vanlig valpbesiktning och har debuterat före leverans eftersom defekten är medfödd.
Demodex är ett hårsäckskvalster som överförs från den symptomfria tiken till valparna. Att valparna utvecklar symtom som håravfall märks oftast först vid fyra–fem månaders ålder och beror på en immunförsvarsbrist. Det kan också dröja till en tikvalp löper för första gången, då hon får en svacka i sitt immunförsvar. Generell demodex är svårbehandlad och leder ofta till avlivning, medan mer lokal demodex ger lättare symptom som ofta går att behandla.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.