Slovensky kopov används för vildsvinsjakt. Foto: Görgen Persson

Mod och arbetsvilja typiskt för en kopov

Slovensky kopov är en drivande jakthund vars arbetssätt är att finna vildsvin och förfölja dem med skall.

Kopoven ska med stort mod och en hög intensitet kunna driva vildsvin under längre tidsperioder och varierande terräng. De rastypiska egenskaperna kännetecknas av energiskt temperament, mod, arbetsvilja och uthållighet.

En hund är alltid en individ. Kopovens styrka är dess energiska och arbetsvilliga sätt att ta sig an jakten. Individer som har ett längre förföljande, mod att resa stora vildsvin samt driva med skall som en drivande hund ska är ett nöje inte bara för ägaren utan även passkyttarna som sitter i skogen.

 

Vilka jägare bör välja rasen?

Jägare som jagar mycket och som har för vana att arbeta med sin hund. En kopov behöver mycket tid i skogen för att kanalisera sin energi och stärka arbetet med vildsvin genom kontakt med viltet.

Unghunden kan behöva en tydlig hand och ett stort tålamod. De är ofta mycket sociala, lättlärda med en lojalitet och tillgivenhet som innebär att de ofta fungerar bra i en familj.

 

Jaktprov på vildsvin

Jaktprov för drivande vildsvinshundar är öppet för de raser som ingår i Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar. Provtidens längd bör inte understiga tre timmar men har en maxtid om fyra timmar. Vid sent upptag kan provtiden förlängas en timme. Moment som bedöms är sök, slagarbete och upptagningsförmåga, jaktarbete (drev, stånd, gångstånd), skall, skallmarkering, samarbete, lydnad, jaktlust.

För ett första pris ska hunden ha presterat minst 40 minuters totalt jaktarbete på vildsvin.

Från 2009 till 2018 har 23 jaktprov genomförts varav 35 procent har gått till pris.

Rasklubben har sedan några år tillbaka arbetat aktivt med att fler kopovägare ska meritera sina hundar.

 

Hälsoläget

Kopoven får anses vara en relativt frisk ras över lag. 2018 genomförde rasklubben en enkätundersökning med frågor gällande hälsa. Av 170 svar, rörande hundar i alla åldrar, uppgav 85,2 procent att hunden har ett gott eller mycket gott allmäntillstånd. 5,6 procent svarade att allmäntillståndet var dåligt eller mycket dåligt.

Föräldradjur ska ha en känd höftledsstatus status för att kullen ska kunna bli registrerad hos Svenska Kennelklubben. För en rekommenderad parning från Kopovklubben ska föräldradjuren ha en känd höftledsstatus med resultat A eller B.

Kopovklubben rekommenderar att valpköpare är noggranna och undersöker jaktliga meriter samt tar en kontakt med avelsansvarig i klubben för vidare hänvisning. En lista över rekommenderade avelshundar finns på klubbens hemsida.

 

Lottie Norén 

Svenska Slovensky Kopovklubben 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.