Missuppfattningar om hudsjukdom

Aterom är en slags cysta, eller tumör, som utgår från en hårsäck. Foto: Babette Baddaky

Hudsjukdomen aterom är sex gånger vanligare hos gråhund än hos genomsnittshunden.
– Det är egentligen en cysta som utgår från en hårsäck. Det är ingen talgkörtelinflammation som många tror, förklarar veterinär Marianne Mellgren.

Marianne Mellgren.Sjukdomen heter egentligen keratoacantom, aterom är ett tyskt ord vi anammat här i Sverige, berättar Marianne Mellgren, som är specialiserad på hudsjukdomar.
Aterom drabbar vanligen hundar under fem års ålder. Det anses ärftligt, både hos hund och människa.
– Det är relativt vanligt hos gråhund, säger Marianne Mellgren.
Inte bara gråhund är överrepresenterad för sjukdomen i försäkringsbolaget Agrias statistik. Där finns även ett antal sällskapshundsraser. Men till exempel gråhundens ”kusin”, jämthunden, ligger på samma nivå som genomsnittshunden.

Gör ont
Hundar som får aterom har knölar i huden, de kan spricka och ut kommer en ”äcklig gegga”.
– Det är egentligen död hud, inte talg, förklarar Marianne Mellgren, och säger att cystorna kan vara från några millimeter stora, upp till en decimeter.
– De kan göra ont, oftast på grund av att det blir en sekundär bakterieinfektion, fortsätter hon.
Att hålla rent, klippa bort päls och använda bakteriedödande schampo kan eventuellt lindra, men operation är den vanligaste behandlingen. Om hårsäcken bara töms på sitt innehåll kommer problemet i regel tillbaka.
– En del anekdotiska berättelser finns att man kan prova Retinol, ett syntetiskt A-vitamin som används vid svår acne på människa, men jag har inte lyckats med det, säger hudspecialisten Marianne Mellgren.

Mindre vanligt
Inom Svenska gråhundklubben är man medveten om problemet. Men i klubbens RAS-dokument framställs aterom som en talgkörtelsvulst.
”Talgkörtelsvulst förekommer i vissa blodslinjer och blev sannolikt utspridd i rasen genom några avelsmatadorer på 1970-talet. Målsättning: Att kartlägga förekomsten av sjukdomen”, skriver klubben i sitt RAS.
– Det har blivit bättre nu. På 80-talet var det vanligt men det är väldigt mycket mindre vanligt idag. De hundar som drabbas får verkligen problem och vi vill inte att de används i aveln. Utställningsdomare uppmuntras att skriva i kritiken om en hund har hudknölar, säger ordföranden i Svenska gråhundklubben, Jörgen Olsson.
Han tycker att glaukom (ögonsjukdom, grön starr) är ett större problem i rasen, med ett stort mörkertal, eftersom många hundar är relativt gamla när de får det och då redan hunnit gå i avel.

Rapportera
Britt-Marie Nordquist sitter i Svenska älghundsklubbens avelskommitté. Hon vill rikta en uppmaning till ägare av sjuka hundar:
– Skicka in till Älghundklubben om sjukdomar så vi får vetskap! Många skriver på Facebook till varandra att nu har min hund fått det eller det, men det kommer inte längre än så.
Blankett finns på SÄK:s hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst