torsdag 18 april

Hund

Pelles vandringspris delas ut av ordförande Ida Sörensen till Ingvar Larsson, Ubsolas kennel. Till höger klubbens sekreterare Anna Månsson.
Foto: Frida Edberg

Många rekord för Korthårsgruppen

När Korthårsgruppen för 29:e gången hade sitt årsmöte var det rekord på många sätt. Vid den inledande hanhundsvisningen visades 23 hanhundar upp och den efterföljande inofficiella utställningen lockade 51 hundar, alla efter jaktmeriterade föräldrar.

Korthårsgruppen bildades 1990 för att slå vakt om de jaktliga egenskaperna hos rasvarianten korthårig normalstor tax. Läget var bekymmersamt, med bland annat utbredd matadoravel och en smal avelsbas. Inavelsgraden var hög, men i dag är läget annorlunda med en bred avelsbas och låg inavelsgrad. Utvecklingen har även visat sig på jaktproven.

 

Välmeriterade hanhundar

Visningen av hanhundar, som alltid inleder Korthårsgruppens träff, blev en succé. 23 väl jaktmeriterade och för aveln intressanta hanar visades upp av sina ägare. Johan Axelsson och Niklas Karlsson från avelsgruppen berättade om förtjänster och nackdelar.

Bara vid ett tidigare tillfälle har så många jaktmeriterade hanar samlats vid en av föreningen anordnad hanhundsvisning.

I samband med årsmötet arrangeras även en inofficiell utställning för korthårig normalstor tax. Det är en chans för medlemmarna att få sina taxar bedömda av sakkunniga domare, i år Siv Bengtsson. Hon är en av Sveriges mest välmeriterade taxdomare och var riktigt nöjd med kvalitén på de visade hundarna.

Till utställningens vackraste hund utsågs den finska tiken Keski-Maan Yavanna som visades upp av uppfödaren och ägaren Inari Kuisma från Jakobstad. Bästa hane blev Krut, ägare Anna Iggström, Färila och utställningens vackraste valp blev Näbbols Birk, ägare Mikael Scott, Kalix.

Björn Johansson, Eskilstuna, visade upp sin tyska import Robby vom Hof Härter, trippelchampion med drev, gryt och utställning på meritlistan.
Foto: Frida Edberg

Idel omval

Årets korthårsårmöte lockade närmare 60 deltagare från hela Sverige liksom deltagare från Danmark, Åland, Finland och Norge.

Vid årsmötet blev det nästan idel omval och Ida Sörensen, Linköping, omvaldes till ordförande. Ny i styrelsen blev Johan Ljungné, Björnasäter.

En ny hedersmedlem utsågs, Maria Johansson, Alunda. Hon har sedan många år varit en framträdande uppfödare av korthåriga jakttaxar med sin kennel Trollkraft och varit en drivande kraft i både styrelse och avelsgrupp.

Vid årsmötet antogs en verksamhetsplan för de kommande åren, där de provjakter som anordnas ska fortsätta. Provjakterna syftar till att bedöma för aveln intressanta hanar, som ett ytterligare mål att bredda avelsbasen för de jagande korthårstaxarna. Ett mål är också att få fler ägare av korthåriga jagande taxar att starta på jaktprov.

Korthårsgruppens avelsgrupp samarbetar med Svenska Taxklubbens avelsråd för att ge intresserade uppfödare råd till passande kombinationer av tikar och hanar från hela Norden.

 

Föreläsning och middag

Vid klubbens årsmöten anordnas också föreläsningar, i år var det Elisabeth Rhodin som pratade om avel och uppfödning.

Vid den efterföljande middagen delades två vandringspriser ut: Korthårshornet till bästa allroundtax 2018, gick till Kjerragårdens SG Olivia, ägare Niklas Karlsson, Strömstad. Pelles vandringspris gick till Ingvar Larsson, Ubsolas kennel, för hans mångåriga och framgångsrika arbete för jagande korthåriga normalstora taxar.

 

Ulf Granström

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.