Djur som smugglas in i landet kan bära på sjukdomar. I det här fallet hade hunden inte rabies, som först befarades. Foto: Lars-Henrik Andersson

”Ludde” hade inte rabies

I slutet av förra veckan gick Distriktsveterinärerna ut på sin Facebook-sida och skrev om ett misstänkt fall av rabies hos en hund som tagits in med oklara papper från Medelhavsområdet.

Fallet var dramatiskt, med en hund som blev allt mer aggressiv, bet och slutligen avlivades. Kroppen skickades till SVA för obduktion.

I dag bekräftar man från Jordbruksverket och Distriktsveterinärerna att hunden inte hade rabies.

 

Förklaring

”Det som beskrivs i inlägget är autentiskt och hände förra veckan. Avsikten var att beskriva vilka konsekvenser det får när hundar tas in i landet med oklara papper avseende identitet och/eller vaccinationsdatum mot rabies – både för ägaren med familj till dess att obduktionen är klar, för smittskyddsläkaren som behöver fatta beslut om eventuell behandling mot rabies i familjen, för djurhälspersonalen som tar emot hunden för avlivning och behöver agera med eftertanke för att inte utsätta sig för smittrisk via bett eller saliv samt slutligen för den personal som är i beredskap på SVA och får obducera närhelst på dygnet som kroppen anländer till SVA. Denna kedja av händelser understryker hur allvarligt Sverige ser på insmugglade hundar som potentiellt rabiesinfekterade”, skriver Distriktsveterinärerna i en förklaring som kommer att publiceras på deras Facebook-sida.

Disktriktsveterinärernas FB-sida.

 

Mer framgångsrikt

– Vi bedömde att en berättelse om en avidentifierad hund men som är ett autentiskt fall når den breda, scrollande massan mera framgångsrikt än en faktatext om smuggelhundar och rabiesrisk. Det är ett angeläget ämne helt klart eftersom vi svenskar är ovana vid smittor generellt, i synnerhet zoonoser, säger överveterinär Maria Karlsson i ett mailsvar till Svensk Jakt.

 

Då och då

På SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, säger Mikael Propst att man får in sådana här fall då och då.

Maria Karlsson säger i sin tur att man 2016 hade två fall med rabiesmisstänkta hundar i Sverige, för 2017 är sammanställningen inte klar.

Rabies

Rabies orsakas av ett virus som är relativt känsligt och förstörs snabbt utanför det infekterade djuret. Alla varmblodiga djur inklusive människa är känsliga för rabies.

Mottagligheten för rabies varierar dock. Räv har en extremt hög mottaglighet medan katter och hundar, samt nötkreatur, får och getter, har en måttlig mottaglighet för sjukdomen.

Praktiskt taget alla djur som smittas av rabies blir successivt förlamade och dör.

Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett eller slickningar av ett rabiessmittat djur.

Saliven från ett smittat djur innehåller virus endast en kort tid, oftast mindre än tio dagar, före insjuknandet samt under själva sjukdomen.

Källa: Jordbruksverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.