Kraftig ökning av vildsvinsskador på hund

Sårskador på jakthundar, ofta orsakade av vildsvin, har ökat mycket kraftigt de senaste åren. Foto: Jan Henricson

I takt med att vildsvinsstammen växer i Sverige blir det allt vanligare att jakthundar skadas. Sedan 2008 har antalet sårskador på jakthundar, som ofta orsakas av vildsvin, ökat med flera hundra procent, enligt försäkringsbolaget Sveland.

Jakt innebär en rad olika faror för hunden och många skadas eller dödas under jakten. Sårskador är allra vanligast, vilket innefattar allt från skrubbsår till djupa sår som måste sys, något som ökat explosionsartat de senaste åren. Från 2008 har antalet sårskador hos jakthundar stigit med över 500 procent hos Sveland Djurförsäkringar. Anledningen till den stora ökningen är bland annat den växande vildsvinsstammen och att vildsvinsjakt blivit vanligare.
– Det finns alltid en risk med att använda hund i jakt. Vildsvin kan riva upp buken på hunden med sina vassa betar vilket ger allvarliga skador, men älgar kan skada hunden genom att sparka den. Varje år dör det hundar under jakt, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Korta klor

Klobrott drabbar många jakthundar och innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats, vilket innebär hög infektionsrisk. Oftast beror det på att hunden har fastnat med klon eller brutit den. Genom att klippa och fila klorna runda är det möjligt att förebygga klobrott. Om olyckan är framme ska man rengöra och lägga tassbandage så att hunden inte kan komma åt klon med munnen. Sedan bör hunden undersökas av en veterinär.
– Förutom att hundar kan bli attackerade av andra djur när de används i jakt kan de också skada sig själva eftersom de är så koncentrerade på sin uppgift. Därför skadar de sig oftare på föremål i naturen eller av trafik under jakten än annars, säger Per Josefsson.

Trafiken

Stakningsskador drabbar jakthundar i större utsträckning än andra hundar och innebär att ett spetsigt föremål, till exempel en pinne, går in i hundens kropp. Det är viktigt att inte dra ut föremålet ur hundens kropp eftersom det då kan starta omfattande blödningar. Istället kan man kapa föremålet och därefter uppsöka en veterinär snarast.
Om hunden skadas i trafiken är det viktigt att försöka lugna hunden som kan vara stressad och chockad och därför bete sig annorlunda än normalt. Som ägare ska man alltid ta med hunden till en veterinär samt polisanmäla olyckan.

Tips för säkrare jakt med hund

• Använd skyddsväst på din jakthund
• Ta med tryckförband
• Lägg in telefonnummer och adress till närmaste veterinärklinik i mobilen. Det är också bra att känna till den snabbaste vägen till veterinären.
• Diskutera i jaktlaget hur var och en bör agera i samband med olyckor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.