onsdag 20 januari

Hund

Publicerad 12 november 2015 - 14:59

– Klara har lång väg tillbaka. Men hon är en riktig kämpe, säger Tommy Berglund. Foto: Boo Westlund
Västen räddade Klaras liv. Under den tio minuter långa vargattacken skyddade västen henne från många bett över rygg och buk. Foto: Boo Westlund
Muskler i lår och ländrygg är skadade, men nu gäller det först att få bukt med alla svåra infektioner. Rehab får komma senare. Foto: Boo Westlund
Klara, fyraårig dubbelchampion och svårt sargad av vargar. Nu handlar allt om att hon ska överleva, inte om hon kan jaga igen, säger Tommy Berglund och Sofia Sundström. Foto: Boo Westlund
Klara orkar nu ta korta promenader tillsammans med Sofia Sundström och Tommy Berglund.
Foto: Boo Westlund

Klara en månad efter vargattacken

Fyra veckor efter vargattacken är jämthundstiken Klara på benen. Hon lider av återkommande inflammationer i de djupa såren och är inne på sin tredje antibiotikakur, men veterinären bedömer ändå att hon kommer att överleva.

– Vi tar en dag i taget. Det går upp och ner, men nu hoppas vi att det ska gå bra. Klara är en riktig kämpe, säger ägaren Tommy Berglund i Sunne.
Klaras kamp mot vargarna har fått uppmärksamhet över hela världen. Den tio minuter långa filmen från attacken har via svenskjakt.se spridits och delats flitigt.
– Senast jag kollade var den upp i 3,7 miljoner klick, säger Tommy Berglund.
– Det är helt otroligt!

 

Men för livet

Vid sidan av all medial uppmärksamhet har Klara kämpat för sitt liv. Vargattacken den 12 oktober kommer med all säkerhet att ge Klara men för livet.
Tommy Berglund minns den första jaktdagen i oktober som en av de värsta dagarna i livet.
– Jag hörde att Klara skällde, men trodde att hon höll på med älg. Som tur var hade jag bara 400 meter fram till henne men jag gick försiktigt för att inte stöta, säger Tommy.
På filmen ser man hur vargarna stannar upp i attackerna mot Klara, och när Tommy är nästan inom synhåll för vargarna lämnar de den svårt sargade hunden.
– Pejlen hade slutat att fungera under striden, men jag visste ungefär var hon var.  När jag kom fram satt hon upp men jag såg direkt att det var något konstigt med benen. Sedan såg jag såren i låren. Då förstod jag vad som hänt, säger Tommy.

 

Kämparanda

Under attacken hade de båda vargarna slitit och dragit i Klara. Det som räddade henne var en skyddsväst och en riktig kämparanda. Klara vägrade att ge upp.
– Hade hon inte kämpat emot så hade hon varit död idag. Det är jag helt säker på, säger Tommy.
Vargarna hade slitit loss skinnet på hela ryggen. Klara hade svåra bitmärken i lår, ljumskar och rygg där västen inte hade skyddat. Hon hade även skador i munnen. Tommy Berglund bar Klara till bilen och närheten till veterinär var helt avgörande för att rädda hundens liv.
Hon hade ett 30-tal svåra sårskador, hälften av dem syddes och de andra lämnades öppna för att sårvätska och blod skulle få en chans att rinna ut.
Trots det har hon under behandlingen drabbats av återkommande bakslag.
– Vargbett ger otroligt svåra infektioner. Veterinären har fått öppna och dränera på nytt och nu är Klara inne på sin tredje antibiotikakur, säger Tommy.

 

Sakta bättre

Sakta, sakta har situationen förbättrats. Matlusten börjar komma tillbaka och nu kan Klara ta korta promenader utomhus, där hon också slipper den besvärliga plastkragen. Men hennes skador är påtagliga. Trots att det gått fyra veckor har hon svårt att gå. Det knäpper i ena benet och muskler i höger lår ger inte den stabilitet som krävs. Än är det för tidigt att avgöra om jämthundstiken kommer att bli helt återställd, men att hon ska överleva är veterinären säker på. Tommy och hans sambo Sofia Sundström hoppas och tror att det ska gå vägen.
– Det går väldigt upp och ner men hon är en sådan kämpe. Klara är en familjemedlem och även om hon aldrig kan användas som jakthund igen så spelar det ingen roll. Det viktigaste är att hon mår bra, säger Sofia.
En fyraårig dubbelchampion som borde haft ett långt och spännande jaktliv framför sig tittar sorgset på sin matte.
– Det är som att hon förstår, hon är klok. Veterinären är så imponerad av henne. Vi är dit två, tre gånger i veckan och ser över såren, klämmer ut var och lägger nytt dränage. Det är bara att vi säger till Klara att ligga still så gör hon det, säger Sofia.

 

Vill tinga valp

Efter att filmen spridits på webben är det många som hört av sig och vill tinga valpar efter Klara. Den kämpainstinkt hon visat i kombination med tidigare meriter gör henne till ett intressant val för valpköpare.
– Nu ska vi först se till att hon överlever, och det är inte säkert att hon någonsin kan få valpar. Men det är klart att det är trevligt när folk hör av sig och både stöttar och ser hennes förmågor, säger Tommy.
Vargattacken ledde till flera tidningsartiklar där bland annat en etolog påstod att vargarna bara lekte med Klara. På nätet har det också förekommit de mest bisarra anklagelser men i övrigt har Tommy och Sofia fått vara ifred.
– Telefonen ringer förstås hela tiden, men annars har det varit lugnt. Och det finns inget för eller emot varg, det finns bara Klara och det hon råkat ut för, säger Tommy.
Än handlar mycket om att få bukt med alla svåra infektioner. Skinnet på ryggen som vargarna slet loss har börjat fästa tillbaka, och efter hand ska Klara börja sin rehab. Vattengympa kan bli en väg tillbaka.
– Sedan vet jag inte om jag kommer att släppa här hemma igen. Kan jag använda Klara som jakthund framöver så åker jag nog till Norrland för älgjakt, säger Tommy Berglund.

Detta har hänt

• Under älgjaktspremiären den 12 oktober släpper Tommy Berglund sin jämte Klara vid Ransjön i Gårdsjöreviret.
• Klara har skyddsväst och kamera.
• Under en sökrunda attackeras jämten av två vargar.
• Kameran filmar hela attacken.
• Vargarna gör återkommande attacker och kameran visar hur de hugger och släpar hunden i bärriset.
• Flera gånger lyckas Klara resa sig och svara emot vargarna.
• Efter tio minuter lämnar vargarna den svårt skadade hunden.
• Skyddsvästen och Klaras kämparanda räddade hennes liv.
• Filmen las upp på Svensk Jakts Youtube-kanal och svenskjakt.se. Den har visats över hela världen.
• Idag har den genererat 3,7 miljoner klick.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder