tisdag 7 april

Hund

Publicerad 15 januari 2015 - 13:52

Jämthunden ökar mest av jaktraserna

Jämthunden stärker sin ställning ytterligare, som den näst populäraste hundrasen i landet. Den ökar också mest av jakthundsraserna. Foto: Olle Olsson

För första gången sedan 2007 bröts förra året den vikande trenden för registrering av nya rashundar i Svenska Kennelklubben.

Förra året registrerade SKK 51.111 nya hundar. Den största ökningen räknat till antal hundar står schäfern för. Men jämthunden var den tredje mest ökande rasen 2014, med 200 registreringar fler än året innan. Det betyder plus tio procent och en ohotad andraplats på topplistan över registrerade, renrasiga hundar.
SKK tror att det allt mer ökande intresset för jämthunden beror på att den blivit populär att använda vid vildsvinsjakt, förutom vid älgjakt.
Fortfarande är labradoren den populäraste rasen och golden retriever finns på tredje plats. Schäfer toppade i många år listan, men finns numera på fjärde plats.
En ny ras har registrerats under året och det är den österrikiska steirische rauhhaarbracke, en oöm och robust jakthundsras.
Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket har var sitt register för hundar. 2015 inleds ett samarbete med avsikt att förenkla för hundägarna, som bara ska behöva registrera sin hund en gång. Samarbetet förväntas även höja kvaliteten i registren, enligt ett pressmeddelande från SKK.

Registreringssiffror 2014

1. Labrador retriever 2.232 (-44)
2. Jämthund 2.135 (+200)
3. Golden retriever 1.897 (+88)

Lag på ägarregistrering

Sedan 2001 är det lag på att id-märka sin hund och registrera den i Jordbruksverkets centrala hundregister. Det lagstadgade registret används bland annat av polis, tull och länsstyrelse för att hitta ägare till lösspringande hundar eller hundar som uppträder illa. Det finns även en e-tjänst för allmänheten där man kan söka på registrerade hundar.
Svenska Kennelklubbens ägarregister är frivilligt och används främst till att hitta ägare till bortsprungna hundar och har öppet dygnet runt med personlig service.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder