tisdag 17 juli

Hund

Publicerad 21 augusti 2013 - 09:32

Jämthund svårt skadad av två vargar

En ung och lovande jämthundstik har skadats svårt vid ett angrepp av två vargar ur Kukumäkireviret. Attacken inträffade i samband med björnjaktpremiären på onsdagmorgonen.
Angreppet hade kunnat undvikits om vargarnas positioner lagts ut på den så kallade Vargwebben.

Tiken hade varit ute på en lång sökrunda innan hon kom tillbaka till ägaren. När hon åter stack ut på sök inträffade attacken.

– Jag hörde hur hon skrek 120 meter från mig. Jag sprang allt vad jag kunde och när jag kom fram var det två sändarförsedda vargar över henne, berättar hundägaren.

Han sköt två skott i luften och då stack vargarna åt varsitt håll och hunden kom fram till honom.

– Kort efter kom även den ena vargen tillbaka. Men till sist stack även den.

Angreppet inträffade på Ovanåkers södra viltvårdsområde, strax väster om Edsbyn. Jämthundstiken hämtades från Finland för på dagen ett år sedan och har visat mycket bra takter. Hon är nu mycket allvarligt skadad med svåra bitskador i ljumskar och runt analen. Det är osäkert om tiken kommer att klara livet då hon förlorat mycket blod. Hunden har fått dropp och transporterades på onsdagsmorgonen i ilfart till Falu djursjukhus.

Hade kunnat undvikas
Det är vargparet från Kukumkäkireviret som står bakom attacken. Båda vargarna har fungerande sändare och jägarna i området har vädjat om att vargarna positioner skulle läggas ut på den så kallade Vargwebben i samband med björnjakten. Men de har inte fått gehör för sin önskan.

– Hade de lagt ut vargarnas positioner hade det här kunnat undvikas. Vargreviret är stort och om vi hade vetat om att de var i närheten hade vi inte släppt här idag, konstaterar hundägaren uppgivet.

Enligt uppgifter till Svensk Jakt mörkas Kukumäkivargarnas positioner för allmänheten eftersom det finns tre valpar i reviret. 1 september väntas vargarnas positioner läggas ut offentligt.

Fakta Vargwebben

Vargwebben är en webbsida med information om i vilken ruta (10 x 10 km i rikets nät) vargarna har positionerats. Positionerna skickas en gång per dygn.
Vargwebben är inget hundraprocentigt skydd mot vargattacker på hund, men den kan ge en fingervisning var i reviret de sändarförsedda vargarna befinner sig.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Hundar till salu på Annonstorget

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Färre skadades
   Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
   Gör din egen hundmat
   Här får du några tips på hur du gör hundmat.
   Jaga med förnuft när det är kallt
   Sträng kyla är farligt för hunden
   Varg angriper jämthund
   Varning för starka bilder

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet