torsdag 20 juni

Hund

Foto: André Andersson

Jämthund svårt skadad av lodjur

Jämthundstiken Assa fick tag på lodjur i samband med älgjakt i Öxnevalla, Västra Götaland. Efter ett längre ståndskall gick lodjuret till attack och hunden ådrog sig svåra skador.

– Jag hoppas hon kommer tillbaka som jakthund, men jag är långt ifrån säker på det, säger ägaren André Andersson.

Det var söndag 23 oktober som fyraåriga Assa oväntat tog upp lodjur. Hon hade aldrig skällt på lodjur innan och både André Andersson och jaktledaren Jan Henriksson såg ståndskallet på nära håll.

– I tio minuter kunde jag filma ståndskallet med min mobiltelefon. Som närmast var hund och lodjur 20 meter från oss, berättar André Andersson.

Vid ett par tillfällen slog lodjuret med tassen på Assa. André försökte vid upprepade tillfällen kalla in sin hund, men hon vägrade att lyssna.

– Förmodligen blev hon extra het när hon fick stryk av lodjuret, funderar André Andersson.

 

Började skrika

Till sist försvann lodjuret med Assa i hälarna och några hundra meter från André började tiken skrika. Sedan blev allt tyst och han såg på hundpejlen att hon var stilla.

– Jag sprang allt vad jag kunde mot platsen. Efter en stund kom Assa och mötte mig och då såg jag att hon var skadad, säger André Andersson.
Han tog omedelbart sin jaktkamrat till veterinär. Assa plåstrades om och fick behandling för djupa skärsår. Hon ska nu vila minst tre veckor innan hon får jaga igen. Om hon någonsin kommer att vilja göra det.

– Jag hoppas hon kommer tillbaka som jakthund, men jag är långt ifrån säker på det. Assa har ett ganska vekt psyke och jag är rädd för att hon inte vill jaga mer efter det här. Vi får se det senare i höst, säger André Andersson.

En besiktningsman från länsstyrelsen har dokumenterat skadorna på Assa.

 

 

Se även:

• Webb-tv: Unik närkontakt med lodjur

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.