onsdag 29 maj

Hund

Tre korthår i täten på SM

Det blev en bra dag för årets SM-vinnare, korthårstaxen Kokopellis Felice och hennes förare och ägare Thorbjörn Norrlund från Jämtland-Härjedalens Taxklubb. Resultatet blev 53 egenskapspoäng, ett drevcertifikat och så äran förstås!

– Den hunden vill vi ha och jaga med, säger domarna Inger Toompea och Karl-Olof Johansson samstämmigt efter tävlingen om vinnaren.
– En fantastiskt duktig hund med bra upptag och skall. För att inte tala om det fina samarbetet mellan hund och förare där vi gav högsta poäng, fortsätter de.
Det blev en hektisk dag i skogen med tre förflyttningar där domarna inte ens hann dricka kaffe. Felice hade nämligen tre drev efter rådjur, och domare, vägvisare och förare fick verkligen ligga i när hon drev för fullt i skogen.
– Jag är väldigt nöjd med Felices prestationer i skogen i dag, säger ägaren Thorbjörn Norrlund.
– Det var fina provmarker och god tillgång på drevdjur. Felice bröt lite tidigt på några av dreven som hon inte brukar göra hemma i Jämtland. Men där vi jagar har vi förstås inga taggtrådar och fårstängsel, fortsatte han.

Två systrar
Det var i tuff konkurrens som Felice vann. På andra plats kom korthårstaxen Källstigens Lova vars mamma Källstigens Garbo vunnit drev-SM två gånger. Lova fick 52 egenskapspoäng och drevcertifikat. Lova ägs av Stig Larsson från Hallands Taxklubb. På tredje plats kom kullsystern Källstigens Lisa med 51 egenskapspoäng. Lisa ägs av Anders Persson från Gävleborgs Taxklubb.

Nya regler
Svenska Taxklubbens nya uttagningsregler gör att bara tio taxar får tävla om SM-titeln plus förra årets vinnare. Att Sveriges bästa drevtaxar var på plats visar också resultatlistan där alla tävlande fick ett första pris.
Tävlingen arrangerades av Svenska Taxklubben tillsammans med årets värdklubb, Västsvenska Taxklubben. Provmarkerna låg runt Vårgårda i Västra Götaland.

Barbro Zetterberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.