söndag 26 maj

Hund

Jämthunden Klara hade både kamera och vargväst när hon överlevde ett vargangrepp. Foto: Skämdump & Jenny Svennås-Gillner/SLU

Viltskadecenter: Oklart om vargväst skyddar hunden

Skyddsvästar för hund, så kallade vargvästar har blivit allt vanligare. Om de har någon effekt är dock inte säkert, menar Jens Frank som jobbar vid Sveriges lantbruksuniversitet, Viltskadecenter.

I en intervju med P4 Västmanland, som var först med att berätta nyheten, säger Jens Frank att underlaget är för dåligt för att kunna dra några slutsatser.

Unik film: Vargar angriper hund – varning för starka bilder

– Det skulle behövas ganska många fler vargangrepp på hundar för att ta reda på det i dagsläget. Nu har vi mer anekdotiska observationer där hundägare uppger att den här västen har räddat livet på deras hund i samband med angrepp av varg. Vi har en del videor från kameror som hundförarna satt på sina hundar och som styrker det, men mer än så har vi inte i dagsläget, säger han.

 

Få angrepp

Jens Frank, SLU. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

– Vi har hundratusentals jaktdagar med hund varje år, och något tiotal angrepp av varg per år på hundar. Så även om det finns flera hundra eller kanske till och med flera tusen av de här västarna på hundar i markerna, så rent statistiskt förväntar vi oss inte att någon av dem ska bli angripen av varg, säger Jens Frank i intervjun med P4 Västmanland.

Skyddar mot vissa vargar?

Naturvårdsverket tycks, till skillnad från Viltskadecenter, vara övertygat om att så kallade vargvästar skyddar hundar. Skyddsväst krävs i alla fall om skyddsjakt ska kunna beviljas på en så kallat genetiskt viktig varg.

Naturvårdsverket skriver i sin vägledning Bedömning av genetiskt viktiga vargar: ”Efter ett första angrepp av genetiskt viktig varg på jakthund eller annan fritt springande hund, bör inte ytterligare angrepp på okopplade hundar i samma område utan av Viltskadecenter godkända skyddsvästar vara grund för skyddsjakt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.