tisdag 19 mars

Hund

Genom att vara tillsammans med hunden så dresserar man den och får bättre kontakt, är Dennis Anderssons uppfattning som professionell hunddressör. Foto: Lars Nilsson

Från valp till färdig vildsvinshund

Premium

Vilka egenskaper ska en vildsvinshund ha för att fungera optimalt? Dennis Andersson i Heby förklarar. Han är yrkesdressör med egen hundskola och både mentaltestar hundar och är auktoriserad bedömare för anlagstest i vildsvinshägn.

Dennis Andersson har numera själv en vildsvinshund, Joker, en posavski gonic. Hur det kommer sig är en solskenshistoria.

– Jag hade Posavskiklubben här för mentaltest av hundar. Det var med en kanonfin hanhund och en bra, obesläktad tik. Jag sa till dem att jag är för gammal och ska egentligen inte ha någon mer hund, men parar ni de här två köper jag en valp. Det gjorde de – och skänkte mig en valp!

 

Börja i rätt ände

Dennis Andersson poängterar hur viktigt det är att börja i rätt ände. Att jaga med vildsvinshund är inte samma sak som att släppa en stövare eller drever. Han påpekar att det krävs en helt annan mental status hos hunden för att jaga vildsvin, jämfört med rådjur och hare.

– Man släpper hundar alldeles för tidigt, redan som valpar, och förstör dem. De blir sprättade och slutar jaga. Det är mycket annat man kan jobba med, dressyr, inkallning och viltspår, innan man börjar jaga med dem som löshundar, säger han.

 

Gott exempel

Hans egen posavski är ett gott exempel. Joker blev viltspårchampion tio månader gammal, med tre raka förstapris och hederspris.

– Viltspår kan man börja träna med valpen direkt. Nu gör många tvärtom, de släpper valpar på 6–7 månader och sedan går de viltspår. Det funkar inte så bra.

Dennis listar en rad viktiga saker för att det ska bli rätt från början, redan innan man köper en valp av vildsvinshundras. Han förordar definitivt mentalbeskrivning innan potentiella föräldradjur går i avel.

– Kolla upp föräldrarna, har de gått jaktprov och mentaltest. Om det är möjligt, jaga med dem. Har man dessutom möjlighet att träffa dem i vardagen är det mycket bra. Hunden ska inte bara funka i skogen utan vara familjemedlem också, säger Dennis.

– Vi ska inte ha så hårda hundar att de behöver ha munkorg, det sänder fel signaler, säger Dennis Andersson. Foto: Lars Nilsson

Rätt egenskaper för en vildsvinshund är dådkraft/mod (att kunna övervinna rädsla), självbevarelsedrift (att kunna underordna sig och backa), liten eller högst måttlig skärpa (aggressivitet) och jaktkamplust med stort intresse för att söka upp och förfölja vildsvin.

– Använd rätt hund på rätt plats. Det är vi hundägare som har det ansvaret. Och gör vildsvinshundarna rådjursrena, vi vill inte ha några snabbsprungna hundar på rådjur. Man får en längre säsong också.

 

Inkallning

Innan hunden släpps ska dressyren och den viktiga inkallningen vara på plats.

– Gå en lydnadskurs på till exempel Brukshundklubben. Då får ägaren större betydelse för hunden och bättre kontakt. Det lär man inte hunden i skogen, utan i vardagen. Jag ser hundar som jagar i 20 timmar, då betyder föraren ingenting för hunden och då lyssnar den inte heller.

Det är en fördel att mentaltesta unghunden, för att få svart på vitt vilka egenskaper den har. Foto: Lars Nilsson

Dennis bestämda uppfattning är att vildsvinshundar ska jagas in som ensamhundar och inte tillsammans med flera andra hundar.

– Vi har inte haft vildsvinshundar så lång tid i Sverige. I början släpptes flera på en gång, det var inte bra. När hunden är injagad kan man testa om det funkar att släppa flera, om de inte stör varandra. Det hade varit bra att kunna göra i hägn, men det är inte tillåtet att släppa mer än en hund i sänder i hägn.

 

Jaktlig debut

Hans egen hund, Joker, ska göra sin debut som vildsvinshund på en jakt i början av december. Då är han ungefär 15 månader gammal.

– De ska helst vara 1,5 år gamla innan de börjar jaga, men det är individrelaterat. Joker är på rätt spår efter några pass i vildsvinshägnet. Han var lite för hård i början. Sedan lärde han sig genom interaktionen med vildsvinen och nu är det bättre. Han är läraktig, tar åt sig och har självbevarelsedrift. Egenskaper som en vildsvinshund måste ha, säger Dennis Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.