”Jakthundens Dag” lockar inte bara hallänningar utan även hundintresserade från angränsande län. Foto: John Duff

Jakthundens dag – en succé i kampen mot cancer

Premium

För sjätte året i rad genomfördes Jakthundens dag den 5 maj i Åkulla, öster om Varberg. Besöksantalet beräknas ha legat mellan 1.400 till 1.600 personer plus ett otal vovvar. För här får de egna hundarna följa med.

Efter att ha upplevt kommersialismen kring de stora jaktmässorna blir man glatt överraskad när hjälpsamma parkeringsvakter lotsar på plats utan att ta betalt för parkeringen och när man sedan fritt passerar entrén.

Likafullt inbringade lotterier och försäljning inte mindre än 125.000 kronor vilket överlämnades till föreningen ”Varberg För Liv”. En förening som fördelar pengar till barn och deras familjer som drabbas av svår sjukdom, som cancer.

Det kommersiella utbudet är jämförelsevis blygsamt men speglar förändringar och behov av ny utrustning inom jakten med hund. Foto: John Duff

Har min hund en chans?

Det kunde man få svar på vid den inofficiella hundutställningen. Här hade förhoppningsfulla hundägare slagit sig ner i medförda fällstolar i flerdubbla rader i väntan på sin tur. En uppmuntrande bedömning från domarna får kanske den hundägaren att senare anmäla sin hund till en officiell utställning.

Manfred Hällströms jaktlabbe ”Zion” gick direkt på apporten och var snabbt tillbaka till husse. Foto: John Duff

Specialhundklubbar

Längs en nästen kilometerlång vägslinga genom markerna kunde man besöka länets specialhundklubbar. Här fick information och åsikter flöda fritt och här kunde intresserade få all information kring flera av de i sen tid till Sverige komna hundraserna.

Apporterande hundar visades i arbete och den som ville testa sin hund på vildsvin hade möjlighet att göra det vid en vilsvinsattrap dragen på wire. Att vildsvinen allt mer präglar jaktutövningen visade utbudet av skyddsmaterial för hundar hos försäljarna av hundtillbehör.

Sööök apport! Jennifer Petraetorius låter jaktlabben ”Kompis” gå ut i sök i ruta. Foto: john Duff

Söker arbetsgrupp

Efter sex år som generalansvarig, och initiativtagare, till “Jakthundens Dag” kommer Thomas Lind, Åkulla, att släppa greppet kring arrangemanget. Nu söker man ersättare som med entusiasm tar över uppgiften att genomföra denna uppskattade, årliga jakthundträff.

John Duff

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.