Hund i bur ledde till djurplågerianmälan

En yrkesjägare i Blekinge anmäldes under i september misstänkt för djurplågeri. Han hade tillfälligt förvarat hund i bur. Enligt djurskyddsföreskrifterna är sådan förvaring inte tillåten.
Jag tog väldigt illa vid mig och erkänner att jag inte hade en aning om att man inte får använda bur för att förvara hundar, säger John Källström, yrkesjägare.
Det strider ju mot allt förnuft! Och att kalla det för djurplågeri är en obehaglig anklagelse. Jag jobbar med mina hundar hela dagarna. Jag vill dem inget ont.
Annika Yngve, djurskyddsinspektör vid länsstyrelsen i Blekinge, berättar att någon hade sett att Källströms hundar var inspärrade i bur och därefter anmält det hela.
Enligt anmälaren stod buren på en plats där det fanns solchanser. Dessutom var det flera hundar inspärrade i en bur som är avsedd för en hund. Det fanns anledning att misstänka att hundarna for illa. Vi vet ju inte i det läget vad vi har att göra med för person, så vi måste göra vårt jobb och åka ut och kolla, säger hon.
Väntade besök
John Källström berättar att han vid tillfället väntade en annan tjänsteman som skulle inspektera hans avlopp.
Jag brukar ha hundarna lösa i trädgården, men av hänsyn till besöket stängde jag in dem till-fälligt i en stor bur på verandan. Mina hundar är vana vid det.
Djurskyddsinspektören Annika Yngve berättar att hon gjorde en oanmäld inspektion och att hon efter en stunds samtal förstod att yrkesjägaren var mån om sina hundar och kunnig i hundfrågor.
Hon vidhåller dock att bur inte får användas för förvaring och att hon ville se bevis på att hundägaren tagit till sig kritiken.
Föreskrifterna tillåter mindre avvikelser. Det är tveksamt om detta var det. Men jag kommer att avskriva ärendet. Fast jag vill se bevis på att Källström förstått föreskrifterna. Därför har jag sagt till honom att montera av luckan på buren och inkomma med bildbevis.
John Källström menar att föreskrifterna om buranvändning är omöjliga att efterleva.
Jag förstår inte hur man kan tro att vi som använder hunden i jobbet ska kunna undvika exempelvis passivitetsträning eller tillfällig förvaring före eller under tjänst. Att montera av luckan på buren bevisar ingenting. Jag blir orolig för hela min yrkeskår om dessa vettlösa föreskrifter ska gälla, säger han.
Var tredje timme
Djurskyddslagens föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund föreskriver bland annat att bur får användas vid transport (max tre timmar) och i samband med jakt. I jaktliga sammanhang får buren användas upp till åtta timmar, men hunden måste rastas var tredje timme.
Dessutom innebär föreskrifterna att bur överhuvudtaget inte får användas inomhus, eller till övrig förvaring. I praktiken gör detta de flesta seriösa hund-ägare till brottslingar.
Omöjliggjort hundanvändning
Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet menar att såsom lagen är utformad blir vissa sorters hundverksamhet omöjlig.
Ta till exempel pürschjägaren. Ofta finns den lagstadgade eftersökshunden i bilen, eftersom han själv smyger i terrängen. Föreskrifterna medför alltså antingen att jägaren inte tar hunden med sig, eller att han har den med och inte kan garantera rast var tredje timme. I båda fallen blir han olaglig, säger Daniel Ligné.
Blir ohyggligt tokigt
En av landets mest erkända etologer, Erik Wilson, avfärdar reglerna.
Förordningen är oerhört detaljerad och det blir ohyggligt tokigt när föreskrifterna ska tolkas och efterlevas, säger han.
Erik Wilson har skrivit ett dussintal hundböcker. Idag jobbar han som avelsansvarig vid Försvarsmakten.
Vi ser ett tydligt exempel i den anmälde yrkesjägaren. Folk tappar tilltro till systemet och till slut är det ingen som bryr sig om det.
Erik berättar också att han satt med i diskussionerna som föregick den nya förordningen.
Vi var flera som hade synpunkter, men det verkade inte som om Djurskyddsmyndigheten begrep vad vi talade om.
Hur ser du på konsekvenserna för hunden?
Alla vet att ingen hund far illa av att stängas in på kvällen. Då är buren ett utmärkt hjälpmedel. Man kan heller inte fastslå att en hund måste rastas var tredje timme. Hundar är individer och man kan inte detaljreglera en hunds tillvaro. De blir trygga av rutiner. En väl avvägd buranvändning är bra för hunden, stick i stäv med reglerna.
Kan man säga att buren hindrar hundens naturliga beteende?
Det naturliga beteendet går inte att tolka på en hund inomhus. För en hund är det naturligt att bitas, men det accepterar vi inte. Hela hundens tillvaro bygger på att vi människor styr den. Sedan är det viktigt att hunden får utlopp för sin energi i andra sammanhang. Att isolerat titta på buranvändningen går inte, eftersom man måste väga in hela hundens vardag.
Kennelklubben vill ändra reglerna kring burar
Både Jägareförbundet och Svenska kennelklubben (SKK) vill att reglerna ändras. Ulf Uddman, vd på SKK, berättar att hans organisation var oerhört kritisk redan när föreskrifterna föreslogs.
![]() Ulf Uddman. |
Vi som jobbar med hundar praktiskt insåg att detta inte kommer att fungera. Det är talande att både försvaret och polisen fick dispens från föreskrifterna med en gång.
Vi har idag ett läge där ansvarskännande hundägare tvingas bli lagöverträdare därför att de är engagerade i sina hundar, säger Ulf Uddman.
Föreskrifterna är helt enkelt alltför detaljerade, de saknar verklighetsförankring och de går varken att följa eller effektuera. Det verkar som om myndigheten fastnat i att hundhållningen ska vara enkel att mäta. Exemplet med yrkesjägaren och luckan visar hur galet det blir när föreskrifterna ska tolkas av folk som kanske inte ens kan hundar.
I våras påtalade vi för Jordbruksverket att det var dags för en utvärdering av föreskrifterna. Vi har haft möten i frågan och processen är igång. Vi hoppas på en förändring under 2010.
Förbundet vill revidera föreskrifterna
Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, berättar att frågan om burhållande och koppel var uppe till diskussion när Djurskyddsmyndigheten ville införa de nya reglerna.
![]() Hans von Essen. |
Starka krafter jobbade för kraftiga inskränkningar vid transport till och från jakt. Förbundet jobbade hårt för att behålla åtminstone den delen och vi lyckades ganska bra. Att sedan föreskrifterna blev som de blev var paradoxalt nog både en halv seger och ett nederlag för hundhållningen i Sverige.
Vad gör Jägareförbundet?
Vi har följt frågan aktivt. Det som inträffat med yrkesjägaren visar att föreskrifterna inte fungerar. Nu är det läge att kräva en revidering. Arbetet bedrivs tillsammans med bland annat Svenska Kennelklubben.
Vi gör allt för att föreskrifterna ska revideras under kommande år. Vi måste ha ett djurskydd värt namnet, säger Hans von Essen.
Så här säger föreskrifterna
Paragraf 14. Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid följande tillfällen:
1) Hundar och katter får förvaras i bur på utställning, tävling och prov samt vid träning inför tävling. Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hundar ska rastas minst varannan timma.
2) Vid transport i samband med tävling samt vid träning inför tävling, får hundar på tävlings- respektive träningsplatsen samt till och från tävlings- och träningsplatsen övernatta i transportmedlet.
3) I samband med jakt får hundar förvaras i bur max åtta timmar per dygn om de rastas minst var tredje timme.
4) I samband med transport får hundar och katter förvaras i bur. Förvaringen får dock inte överstiga tre timmar då bilen står stilla.
Vid förvaring enligt ovan ska bestämmelserna i 6 kap. 36 § samt utrymmesmåtten i bilagor 1.7 och 1.8 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (DFS 2004:10) om transport av levande djur följas. Vid förvaring enligt punkten 2 ovan ska dessutom särskild hänsyn tas till säkerheten på övernattningsplatsen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.