För klövviltjakt kräver beaglen större skogsmarker. Foto: Hannah Granström

Har du funderingar på att börja jaga med beagle?

En beagle är en trevlig bekantskap i det sociala livet, fungerar oftast utmärkt ihop med andra hundar och gillar människor – stora som små. Är valet baserat på sociala egenskaper är beaglen en given kandidat. Beaglen är dessutom en hundras som sällan syns i sjukdomsstatistik, sällan har problem med diskbråck eller andra åkommor. En hållbar och frisk hundras med andra ord.

Börja med att fundera allvarligt på hur din jakt ser ut, vilken typ av mark jagar du i och vilka vilt önskar du jaga med din hund. Beaglen är förenklat sagt lämplig för allt småvilt, det vill säga rådjur, hare och räv, men är dessutom en duktig drivare av hjort.

 

Större skogsmarker

Lämpliga marker för en beagle är större skogsmarker om man vill jaga klövvilt, då beaglen är något större än andra drivande hundar så är det utmärkt att släppa i skog. Med sina 30–40 centimeter i mankhöjd har beaglen kapacitet att ta sig fram i besvärlig terräng men kan också vara något snabb i lättsprungen slättmark. Storleken har mindre betydelse när det gäller hare och räv, men är en faktor om man jagar klövvilt. Därav val av hund efter mark.

 

Vidsökt och envis

Jag brukar tänka på mina beaglar som stövare, en beagle kan vara vid i sitt sök. De har ofta envishet i sin jakt och ger sig inte i första taget och kräver därmed större jaktmarker. Många beagleägare jagar hare och räv med sin hund.

Årligen genomförs cirka 400 starter på jaktprov, av hundar som tar pris är det drygt 200 som tar pris på hare och cirka 160 hundar som tar pris på klövvilt. Siffrorna visar att beaglen verkligen är en allroundhund, det är upp till jägaren att forma sin hund antingen till specialist eller allround.

 

Spårnoga

En uppskattad egenskap är att en beagle är spårnoga av naturen, vilket gör att dreven brukar bukta fint på alla viltslag. Svenska Beagleklubben har arbetat med avelsarbetet och har nått ett gott resultat med tätskalliga, spårnoga, sociala och friska hundar. Väljer man att köpa sin hund på en etablerad kennel får man dessutom goda råd och support med sin beagle.

Beaglen är envis, ganska svår att få lydnad på, det kräver att man jobbar mycket med detta. Matglad är bara förnamnet och de stora, bedjande, bruna ögonen kan många gånger vara svåra att motstå…

Beaglens fina jaktegenskaper tillsammans med dess goda lynne gör att kombinationen kompetent jakthund och trevlig familjehund känns som en bra beskrivning av hundrasen.

 

Karl-Mikael Bremer

Svenska Beagleklubben

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.