Gruppen som ska bredda hundkunskapen

Medlemmar i gruppen, stående från vänster: Lars ”Jos” Ronnby, Magnus Magnusson, Lena Enström, Martin Säll, Ronny Olsson, Håkan Sköld, Barbro Börjesson, Anders Blomqvist, PO Eriksson. Sittande från vänster: Annika Olsson, Leif Markhagen, Malin Kyllesjö, Edvard Eklund. Saknas på bilden gör Lars-Göran Stervik, Pelle Engbom och Madeleine Håkansson. Foto: Erika Fredholm

Barbro Börjesson–gruppen bildades 1999 och består av 16 personer med stor erfarenhet av olika typer av jakthundar. Gruppen har fått i uppdrag att bredda hundkunskapen inom Svenska Jägareförbundet.

BB–gruppens mål är att grundlägga en god relation mellan hund och jägare för att få en effektiv och trygg jakthund.
Detta ska uppnås genom att hålla en enhetlig instruktörsutbildning, utbilda nya instruktörer efter modellen ”Fyra lätta steg till samförstånd med hunden” och underlätta för jägaren att nå en god relation till sin hund. Dessutom ska gruppen sprida mentalkunskap för att lära oss och andra att bättre förstå hundars beteenden.

Certifierade

Alla medlemmar i gruppen är utbildade certifierade jakthundsinstruktörer med ett flertal påbyggnadsutbildningar. Genom Barbros försorg har de fått utbildning som mentaltestdomare vid Jägareförbundets inofficiella mentaltester.
De träffas årligen för att byta erfarenheter, samtidigt som de inbjuder till föreläsningar eller någon form av praktisk förevisning. Diskussioner och uppdateringar av materiel, aktuella händelser och nyheter sker kontinuerligt.
Flera av gruppmedlemmarna sitter även med i olika konstellationer ute i länen och alla arbetar kontinuerligt för att stötta landets hundinstruktörer i och under utbildning.

De fyra lätta stegen

De fyra lätta stegen heter just ”lätta” steg för att de bygger på hundars enkla och naturliga sätt att umgås. Barbro Börjesson–gruppen rekommenderar att man använder dem i olika situationer, för att skapa en god relation innan man börjar lära in moment eller jaga in hunden.
Att följa den man litar på och vill vara tillsammans med är en medfödd förmåga hos hunddjur.
Den förmågan kan man utnyttja redan tidigt genom att inte ropa på valpen i onödan. Du skapar på så sätt en god vana hos hunden att hålla reda på dig. Senare utvecklar man vanan genom att lära hunden att hålla en viss kontakt även när den är kopplad. Man undviker därmed att få en hund som drar i kopplet.

Viktiga ord

Att lära in några viktiga ord är nödvändigt för att vid behov kunna påverka hunden med kommandoord.
Sitt, hit, eller andra ord man anser viktiga, ska också uppfattas som viktiga av hunden. Det innebär att de alltid ska gälla – även när hunden vill göra något helt annat.
Vid inlärning skapas ett intresse för det beteende man önskar och belönar med det som fått hunden att göra rätt. Upprepa och variera situationerna och ersätt ett eventuellt hjälpmedel med din röst och din hantering.
När hunden ”kan” ordet ökar du svårigheterna genom att fresta hunden på olika sätt. Var alltid tydlig med vad som ska ske och att ordet är viktigt!

Nu ska vi leka

Att leka med flocken är häftigt och bland hundar är leken en viktig del i en god relation. För oss hundägare är leken ett ypperligt tillfälle att lära oss skicka rätt signaler till hunden. I hundarnas värld är det under lek tillåtet för en undergiven hund att vara tuff och en dominant hund kan visa sig liten och svag utan att tappa sin position. Därför är det inte farligt att göra fel!
Ibland är det viktigt att en försiktig hund får växa genom att vinna i leken. En annan hund kanske inte alls har samma behov. Den kan i stället utvecklas bättre om den då och då får känna sig besegrad.

Kroppskontakt

Hundar har liknande behov som vi människor av kroppskontakt med sina familje/flockmedlemmar i olika sinnesstämningar. Därför är det en förutsättning för en god relation att kunna hantera och ta i sin hund på olika sätt, och då inte bara under lek. Det är inte enbart för att underlätta kloklippning och veterinärbesök som det här steget behöver tränas.
Hunden ska känna sig trygg och inte uppleva det obehagligt, även när man måste hålla i den för att få den att vara stilla. Hunden ska kunna ligga tryggt och avslappnat i ditt knä eller mellan dina ben när du sitter ner. Detta underlättas om man skapar den tryggheten redan under valptiden.

Stabil grund

Med de fyra lätta stegen skapas en stabil och mycket god grund för hundens fortsatta specialinriktning, som till exempel apporteringsträning, eftersök eller andra uppdrag med olika typer av jakthundar.
När Jägareförbundets instruktörer stöter på problem används de fyra lätta stegen för att snabbt kunna se vad det är som orsakat det aktuella problemet. När ”stegen” är tillrättalagda är oftast problemet borta.

Fakta

Här hittar du BB–gruppen

NÄRKE
Annika Olsson, Finnerödja

SMÅLAND
Edvard Eklund, Nässjö
Malin Kyllesjö, Aneby
Magnus Magnusson, Aneby
Martin Säll, Malmbäck

SÖDERMANLAND
Lena Enström, Farsta
Leif Markhagen, Trosa

VÄRMLAND
Madeleine Håkansson, Likenäs

VÄSTMANLAND
Pelle Engbom, Sala

VÄSTRA GÖTALAND
Anders Blomgren, Mölndal
PO Eriksson, Karlsborg
Ronny Olsson, Lerum
Lars ”Jos” Ronnby, Gällstad
Håkan Sköld, Mariestad
Lars-Göran Stervik, Mölndal

ÅNGERMANLAND
Barbro Börjesson, Långsele

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst