Genetiska förändringar kan ge juvertumörer

Juvertumör är den vanligaste cancerformen hos tikar. En studie vid Norges veterinärhögskola har identifierat genetiska förändringar som kan knytas till utvecklingen av dessa tumörer, enligt en artikel på Norsk Kennel Klubs hemsida.
Ungefär var fjärde tik utvecklar juvertumörer efter åtta års ålder, en siffra som är tre gånger högre än för bröstcancer hos kvinnor.
I sin doktorsavhandling har veterinären och forskaren Kaja Sverdrup Borge gjort genetiska analyser av juvertumörer.
Ändrad risk
Hon fann stor variation i gensekvensen för vissa riskgener hos olika hundraser. Några av dem hade också en potentiellt skadlig effekt på proteinet som genen kodar för. Det är något som kan bidra till ändrad risk för cancer.
En jämförelse gjordes av två grupper av engelsk springer spaniel, som anses vara en högriskras för juvertumörer. Det gjordes också jämförelser med andra raser, med hög respektive låg förekomst av juvertumörer.
Analyserna indikerar att varianter i en östrogenreceptorgen kan ha betydelse för utveckling av tumörerna, som alltså är hormonellt relaterade.
Forska vidare
– Analysresultaten visar att det har skett ett stort antal genetiska förändringar i juversvulsterna. Ju mer elakartad diagnosen på tumören var, ju större antal genetiska förändringar hittades. I de förändrade kromosomområdena hittades också gener som är knutna till bröstcancer hos människa. Vi har dessutom identifierat områden som hittills inte haft känd anknytning till cancer, som kan relateras till juvertumörer hos hund. Detta kan det vara värt att forska vidare på. Områden kan också vara relevanta för cancerutveckling hos människor, säger Kaja Sverdrup Borge i artikeln.
Fakta om juvertumörer
• Medelålders och äldre icke steriliserade tikar är mest drabbade.
• Engelsk springer spaniel, tax och cocker spaniel är några raser med förhöjd förekomst av juvertumörer i Norge.
• Normal behandling består av att avlägsna tumörerna och omkringliggande vävnad kirurgiskt.
• Sterilisering i ung ålder har visat sig ha en skyddande effekt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.