Gäller strikt ansvar för hunden även under jakt?

Gäller strikt ansvar för hunden även under jakt? Foto: Kjell-Erik Moseid

Gäller strikt ansvar för den jagande hunden?

Premium

Som hundägare har man fullständigt ansvar för vad hunden ställer till med. Men gäller det lika strikt för jakthundar, framför allt i förhållande till hästar och ryttare? Undrar gör Bengt Öhman, jägare och lantbrukare på Lovö i Mälaren.

Vi har en fråga i vårt jaktlag som är väldigt aktuell för oss. Gäller strikt ansvar för jakthundar – de ska ju gå lösa under eget ansvar, undrar Bengt Öhman i ett mejl till Svensk Jakts redaktion.

Han fortsätter:

– Jag kan köpa ansvarsbiten om hunden ger sig på tamdjur, får, kor, häst eller tamhundar. Det är tecken på dålig uppfostran. Men det kan skrämmas djur utan avsikt, utan att det är meningen. Över allt är det mycket häst i skogen, med och utan ryttare. Dyker hunden upp – eller ett drevdjur – kan det skrämma hästen. Resultatet kan bli väldigt olyckligt. Ryttaren kan kastas av eller hästen bryta benet, eller skrämmas ut i trafiken. Förutom lidande, kommer det att bli frågan om stora belopp. Högre än försäkringen täcker.

Köpa sig fri?

Bengt Öhman undrar vad som gäller och om man som jägare kan ”köpa sig fri” genom att skylta ordentligt att jakt pågår. Eller varsla i stallet om att det ska jagas.

 

Svar direkt

Viktoria Andersson, Svenska Jägareförbundets biträdande förbundsjurist, svarar på Bengt Öhmans frågor. 

 

”Det strikta djurägaransvaret åligger dig oavsett om du har en jakthund eller en hund med annat syfte. Diskussionen att man genom att jaga med hunden skulle ha ett lägre ansvar är inte korrekt. Strikt ansvar gäller för hund, punkt.

I fråga om ägaransvar om hunden driver ett vilt så har Högsta förvaltningsdomstolen uttalat i en vägledande dom att viltet går dit viltet vill och det påverkar inte hunden trots att hunden driver viltet. Djurägaren kan inte ställas ansvarig för att hunden har jagat ett vilt som valt att springa ut på en väg eller ridstig och kanske skrämmer en häst.

Köpa sig fri genom att skylta? Det är inte rimligt att tro att man kan undkomma strikt ansvar bara genom att meddela att jakt pågår, alla kan inte läsa eller kanske inte förstår innebörden av skylten eller så är det så att vederbörande inte förstår språket. Så svaret är nej på den frågan.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.