måndag 26 februari

Hund

Det finns inga belägg för att hundens chanser till överlevnad ökar om hundägaren ger den kortison på eget bevåg. Foto: Jan Henricson

Fråga veterinären: Kan jag använda kortison mot ormbett?

Sten: Huggormssäsongen närmar sig och som hundägare vill jag vara så förberedd som möjligt. En del av mina vänner har kortison med sig i skogen och på fjället och de menar att det alltid räddar livet på hunden. Men gör det verkligen det?

SVAR: Ett huggormsbett är potentiellt livsfarligt för hundar och dödsfall sker varje år. Samtidigt finns det inget belägg i vetenskapen för att kortison skulle minska risken för att hunden dör.

Snarare kan det vara tvärtom, och man bör även veta att kortison har många oönskade biverkningar.

 

Falsk trygghet

Djurägare som på eget bevåg ger sina hundar denna medicin verkar kunna invaggas i en falsk trygghet och söker inte vård för sitt djur, alternativt låter dröja med att söka vård. Detta kan vara förödande.

 

Till veterinär

Om hunden blir ormbiten ska man söka vård omgående och fram till dess att man kommer till en klinik bör hunden hållas så stilla som möjligt.

Man bör försöka bära hunden till en bil för omgående och försiktig transport till veterinär för korrekt vård, vilket innefattar intensivvård.

Fråga veterinären

Mejla dina frågor till Jonas Malmsten, legitimerad veterinär, till jmalmsten@gmail.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.