Första hjälpen i skogen
Med tanke på hur många timmar i sitt liv en jakthund är ute i skog och mark så är det egentligen förvånansvärt hur sällan den skadar sig. Men om olyckan faktiskt är framme så är det viktigt att veta vad man som djurägare kan göra!
Allra viktigast är att veta när man absolut måste ta hunden till veterinären och vad man kan klara att fixa själv, åtminstone tillfälligt. Ibland är det ju mycket långt till veterinär och nödvändigt att kunna ge akut hjälp för att en skadad hund ska klara sig.
Regel nummer ett vid en allvarlig skada är att försöka få hunden till veterinär eller djursjukhus så snabbt det bara går. Men om hundens liv är hotat av till exempel andnöd eller blödning måste detta förstås åtgärdas först.
Andningen
Har hunden svårt att andas så dras tungan ut en bit ur munnen och skräp eller andra främmande föremål tas bort.
Hur ser slemhinnan ut i munnen? Är den blåaktig så tyder det på andningssvårigheter. Konstgjord andning kan ges genom att hundens hals sträcks ut, munnen stängs och man blåser in luft genom nosen på hunden ungefär 20 gånger per minut.
Chocktillstånd
Slår hundens hjärta? Om inte ska den ha hjärtmassage. Detta är svårt att lyckas med, men bättre att göra ett försök än att låta bli!
Är slemhinnorna i hundens ögon och mun blekare än normalt kan det tyda på chock, håll hunden varm och i stillhet.
Kraftiga blödningar måste stoppas så snabbt som möjligt. Lägg på ett tryckförband (helst sterilt material närmast såret) och tryck även med händerna. Håll den blödande kroppsdelen högt om det är möjligt.
Gör en nossnara
En hund som har mycket ont och är rädd kanske biter vilt omkring sig och gör det omöjligt att ge första hjälpen. Munkorg har man väl i regel inte med sig i skogen, men ofta ett koppel, ett rep eller snöre. En nossnara är lätt att tillverka och kan rädda dig från att bli biten!
Gör en ögla med långa ändar, dra den över hundnosen med knuten på nosryggen. Dra åt så att munnen stängs, men inte så hårt att andningen hindras. Korsa ändarna under nosen och dra ändarna upp bakom öronen och knyt.
Nerkylning
Brännskador och skållningsskador ska kylas av länge med kallt vatten. Även en hund som drabbats av värmeslag måste kylas ner, försök lägga den i ett vattendrag eller häll vatten över den.
Förfrysta kroppsdelar ska tinas upp – långsamt och försiktigt! Värm gärna med dina egna händer.
Gör en bår
Det kan vara svårt att bära en större hund ut ur skogen. Även en mindre hund blir tung efter en stund. Det bästa är om man kan tillverka en provisorisk bår, men det kräver att man är två som bär. Av din jacka eller tröja kan du knyta ihop en säck som gör hunden lättare att bära.
Det är inte tillåtet att sy sin hund själv om den har ett öppet sår – du kan göra större skada än nytta. Gör rent såret med tvål och vatten eller koksaltlösning, lägg ett förband och ta hunden till veterinär. Ett sår bör sys inom åtta timmar.
En bra sjukvårdslåda
Ha alltid en komplett och välutrustad förbandslåda till hands, på jakten och i bilen. Glöm inte att fylla på den efter hand som material blir förbrukat.
En akutlåda bör innehålla följande:
Koksaltlösning (för rengöring av sår) finns i praktiska engångsförpackningar
Bomull
Sterila kompresser
Kirurgtejp
Gasbinda (till förband men även till en nossnara)
Klibbinda i olika bredd
Sax
Pincett
Klotång
Ögonsalva
Kortisontabletter (vid ormbett)
Febertermometer
Telefonnummer till veterinärer om du inte har dem i mobilen!
En filt är också bra att ha med, dels för att hålla en skadad hund varm men också för att vid behov skapa en bår.
Fakta
Svenska Djursjukhusföreningen har gett ut en fantastiskt enkel och användbar inplastad folder som heter Första hjälpen för din hund. Den kan beställas på www.devisa.se. Gör det! Mängdrabatt ges om man beställer fler, till exempel en till varje medlem i jaktlaget. Foldern borde finnas i varje ryggsäck som bärs av en jägare med hund.
Du får veta hur du ger konstgjord andning, tar bort ett främmande föremål från halsen, gör en enkel nossnara, stoppar blödningar, lindrar brännskador, räddar en hund vid drunkning och mycket annat.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.