tisdag 28 maj

Hund

TBE-viruset som smittar genom fästingbett har för första gången konstaterats hos en hund i Sverige. Foto: Jan Henricson

Första bekräftade TBE-fallet hos hund

En blandrashund i Sverige tvingades avlivas efter att ha drabbats av TBE. Det här är första gången som sjukdomen bekräftats på en hund i Skandinavien.

TBE, även känt som fästingburen hjärninflammation, är en neurologisk sjukdom som orsakas av TBE-virus. Viruset smittar genom fästingbett och kan drabba både människor och djur. Endast ett fåtal fall av misstänkt TBE har rapporterats hos hund, varav tre fall i Sverige.

Sjukdomsmisstanken har i dessa fall baserats på neurologiska symptom i kombination med antikroppstester, men diagnosen har inte bekräftats helt. I en fallrapport från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, beskrivs nu det första skandinaviska fallet av bekräftad TBE hos hund.

 

Avlivades

Det var i augusti 2019 som en fyra år gammal blandrashund togs in till Universitetsdjursjukhuset med neurologiska symptom. Trots behandling blev hunden sämre och avlivades efter ett dygn. Hunden var hemmahörande i Mälardalen.

Obduktion visade inflammation i hjärnhinna, hjärna och ryggmärg. Utifrån kliniska symptom och vävnadsundersökning i mikroskop fanns misstanke om TBE.

Detta ledde till att molekylärbiologisk PCR-analys av hjärnvävnaden genomfördes i samarbete med forskare i Österrike. PCR-resultatet var positivt, och förekomst av TBE-virus i hjärnvävnaden hade därmed bekräftats, skriver SLU i ett pressmeddelande.

 

TBE i åtanke

Resultaten betyder, enligt SLU, att kliniskt verksamma veterinärer i Sverige och Skandinavien, i områden där fästingar är vanligt förekommande, bör ha TBE i åtanke som möjlig diagnos hos hundar som uppvisar neurologiska symptom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.