Eftersökshundens mentalitet
– Eftersökshunden ska inte ha för hög stressnivå, säger Leif Markhagen som i många år testat jakthundars mentala egenskaper.
Leif Markhagen hävdar att stress är det vanligaste problemet med många jakthundar. Och det är hundföraren som stressar upp dem med fel träningsmetoder!
Bra mentalitet innebär att hunden är arbetsvillig och uthållig. Den ska ha en vilja att samarbeta. Den ska kunna koncentrera sig och inte visa omotiverad rädsla eller aggressivitet. Den måste också kunna koppla av. Hundens stressnivå ska vara anpassad till situationen och arbetets karaktär. För hög stressnivå gör hunden överaktiv, okoncentrerad och risken ökar för felbeteenden.
Motorn
Eftersökshundens mentalitet skiljer sig inte så mycket från de övriga jakthundarnas.
– Motorn hos en spårhund är jaktlusten, säger Leif Markhagen.
Eftersökshunden behöver även ett visst mått av viltskärpa och goda nerver som styr att den handlar rätt i olika situationer. Dåliga nerver kan göra hunden okoncentrerad i spårarbetet.
– Temperamentet är också viktigt hos en spårhund. En livlig hund uppfattar en massa saker runt omkring och kan bli störd i sitt arbete. Specialisterna – bayrarna och hannoveranarna – är ofta mindre livliga i sitt temperament och blir inte så lätt störda av omgivningen, förklarar Leif Markhagen.
För att kontrollera sin hunds mentalitet och veta vad man har att utgå från inför injagningen och dressyren kan ett mentaltest vara på sin plats. Likaså om det uppstått problem med hunden av något slag kan ett mentaltest ge ledtrådar om vad orsaken kan vara.
Mognar olika
När eftersökshunden ska börja sin träning gäller det att inte ha för bråttom. Olika hundar mognar olika snabbt.
För att kontrollera om din hund är mogen för spårträning kan du lägga ett spår genom att dra en klöv rakt fram några tiotal meter. Vänta en liten stund och låt sedan hunden närma sig spåret vinkelrätt. Om den är mogen så markerar den att den hittat spåret och följer det sedan åt rätt håll. Hunden lär sig dessutom att hitta spåret själv.
När den halvårsgamla valpen har klarat ett kontrollspår kan man gå vidare med korta spår, men bloda sparsamt.
En annan bra idé är att börja med personspår som är mindre uppjagande för hunden än blodet och klöven, som blir som en ”motorväg” i skogen.
– Klarar den personspår är det himla lätt att lära den spåra vilt sedan.
Kräv heller inte för mycket av den unga hunden! Före ett års ålder kan hunden bara koncentrera sig korta stunder, säger Leif Markhagen.
Ta det lugnt
– Förstärk inte hundens motivation för spårarbetet allt för mycket! Kampa inte med klöven, det stressar hunden i onödan! Ta det lugnt!
Leif Markhagen tycker inte heller inte om alla procedurer som omgärdar spårarbetet. De skapar onödiga förväntningar hos hunden som blir stressad. Och den stressen ska undvikas!
– Kör hellre lite linförighet före spårbörjan så att hunden är koncentrerad.
– Det är ytterst sällsynt att du behöver peppa en jakthund! Den sysslar ju med det den tycker är allra roligast.
Detta gör också att hunden lär sig snabbt. Det är därför det är så viktigt att inte styra och korrigera spårhunden för mycket. Annars lär den sig att förlita sig på hjälp från föraren.
– Låt den reda ut en störning själv, det lär den sig mycket bättre av. Och du lär dig att läsa hunden.
Gå kurs
Att gå en spårkurs är ett bra sätt att komma igång med träningen. Både för nybörjaren och den mer erfarna hundföraren.
Om du inte har tränat en spårhund förut är det en god idé att börja med en kurs. Där får du lära dig hur du lägger spår och hur du börjar träningen. Olika hundraser har olika kynne och arbetssätt, kursdeltagarna kan dela med sig av erfarenheter och tips. Man kan lära mycket av varandra!
Kontakta den hundansvariga i din krets. Han eller hon vet om, när och var det är en kurs på gång. Länsföreningarna har också förteckningar över länsinstruktörer i eftersök som kan kontaktas.
Rasklubbarna har givetvis också spårkurser eller informella träningsgrupper. Det brukar finnas både nybörjarkurser och fortsättningskurser. Många kurser avslutas dessutom med prov, för dem som så önskar.
Fakta
Leifs spårtips
• Ska man ha en riktigt bra spårhund ska den bara spåra – inte släppas!
• För många hundar är spårslutet inte så viktigt, det är själva spårandet som är intressant.
• Tänk på att olika raser har olika arbetssätt.
• Det är aldrig för sent att lära hunden att spåra!
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.