Dvärgbandmask ställer krav på jägarna
Att rävar med dvärgbandmask nu har påvisats i ytterligare en del av landet gör att allt fler uppmärksammar problemet. Jaktvårdskonsulent Elias Turesson i Kronoberg uppmanar jägarna att följa SVA:s rekommendationer när det gäller hanteringen av skjutna rävar och avmaskning av hundar.
För några dagar sedan gick forskare från SLU ut med nyheten att man hittat rävens dvärgbandmask också i Småland. Tidigare har den påvisats i Västra Götaland, i Sörmland och i Dalarna.
Det senaste fyndet, några mil norr om Växjö, ligger 22 och 25 mil från de två närmaste lokaler där parasiten påträffats tidigare.
– Det är angeläget att man fortsätter att kartlägga förekomsten av dvärgbandmasken. Därför är det viktigt att jägare ställer upp och samlar in avföringsprover för undersökning, säger Elias Turesson.
I övrigt hänvisar han till Statens veterinärmedicinska anstalts rekommendationer.
Frågor och svar
För jägare finns flera råd. Bland annat att använda engångshandskar när fällda rävar hanteras. Att inte stoppa något i mun utan att ha tvättat händerna efter kontakt med räv, och att regelbundet avmaska sina hundar med speciella medel.
SVA har en särskild sida med frågor och svar om dvärgbandmasken. Till den kan man komma genom att klicka på länken här intill.
Ett exempel från frågor- och svarsidan:
Min jakthund jagar i ett av de smittade länen. Bör jag avmaska den?
– Om din hund regelbundet kommer i kontakt med smågnagare i Västra Götaland, Södermanland, Östergötland, Dalarna eller Kronobergs län kan du behandla den med ett avmaskningsmedel som innehåller substansen prazikvantel eller epsiprantel. Om du har en hund som ofta jagar eller tränas lös i dessa området kan du istället behandla den regelbundet var 21–26 dag.
Vi tar en fråga till:
Hur skyddar jag mig mot smitta?
– Smittan sker via munnen så grundprincipen är inte stoppa något i munnen utan att tvätta händerna först. Använd engångshandskar och minimera hanteringen av rävkropparna. Använd gärna en stor plastsopsäck och lägg i räven genom att kränga säcken över kroppen på samma sätt som man gör med hundlortar, så slipper du komma i direktkontakt med rävkroppen.
Tänk efter före
Elias Turesson menar att det är viktigt att jägarna uppmärksammas på förekomsten av dvärgbandmasken, även om risken att bli smittad av parasiten bedöms vara liten.
– Det här kräver att vi jägare tänker efter före. Vi är inte vana vid att ta på handskar innan vi tar i den skjutna räven, men nu måste vi göra nya bedömningar. De flesta avmaskar inte heller sina hundar med den regelbundenhet som krävs, säger Elias Turesson.
Fakta värdväxlare
I parasitens livscykel ingår både en huvudvärd (vanligen rödräv), där den vuxna parasiten håller till, och en mellanvärd (vanligen sork), där äggen utvecklas till ett ”larvstadium”, en så kallad blåsmask.
Källa: SLU
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.