söndag 23 juni

Hund

Agility är en utmärkt aktivitet för jakthundar och deras förare. Foto: Olle Olsson

Träna agility med jakthunden

Agility­träning har många fördelar för jakthundar. Till exempel får du genom agilityträningen en lydigare och mer samarbetsvillig jakthund.

I gamla, svunna tider var det vanligt att jakthundarna bara fick stå och skälla sig hesa i hundgårdarna mellan jaktäsongerna. Men i dag är det tvärtom aktiviteter som gäller även under sommaren. Och varför då inte testa agility? Det är bra träning för både dig och hunden.

Agility betyder vighet och passar de flesta jakthundsraser. I agility ska hund och förare så snabbt och felfritt som möjligt ta sig runt en hinderbana och träningen stärker kontakten mellan hund och förare.

 

Fysiskt krävande

För föraren ställer träningen högre fysiska krav i takt med att hunden tar hindren i allt högre tempo. Så räkna med att du får springa – rejält – när din hund utvecklats i tävlingsformen. Känner du att luften tar slut i förtid är det ett säkert tecken på att även du mår bra av att röra på dig.

 

Träna med kvalité

Precis som vid annan hundträning är det viktigt att du inte har för långa träningspass med din hund. Nyckeln till framgång är att hålla kvar hundens motivation och glädje för uppgiften. Träna därför hellre ofta men korta pass i stället för sällan men långa träningspass. Glöm aldrig att vara glad och positiv mot din hund när ni tränar. Hitta också en belöning som hunden verkligen gillar.

 

Agility är en aktivitet som kan passa hela familjen. Foto: Olle Olsson

Grundlydnad

Första steget i träningen är såklart att ha grundlydnad på sin hund. Men det förutsätter vi nu att du har och går därför vidare mot agilityträningen.

Ett första hinder att träna sin hund på kan vara ett hopphinder. Börja gärna med att lära hunden att den med kommando ”hopp” ska kliva över en pinne som ligger på mar­ken. Locka med en godbit i handen.

När det fungerar kan du höja pinnen en decimeter eller två och belöna med både rösten och godis när hunden gör rätt.

När hunden utan tvekan hoppar sin egen höjd är det dags att träna med andra typer av hinder.

Förutom hopphinder kan till exempel hinder som däck, tunnel, långhopp och bord räcka till många timmars bra aktivering.

 

 

Egna hinder

Har du svårt att komma igång på egen hand finns det kurser att anmäla sig till och föreningar att gå med i. Där får du hjälp att komma igång och massor av bra tips och trix som stärker samarbetet mellan dig och din hund.

Det finns givetvis en mängd  agilityhinder att köpa, men för den händige är det inga problem att snickra ihop de första hindren på egen hand. Testa att söka på orden ”bygga agilityhinder” på internet så hittar du ritningar, bilder och instruktionsfilmer som visar hur du kan göra dina egna agilityhinder.

 

• Läs mer om agility på Svenska Kennelklubbens hemsida (extern länk)

Agility

Passar de allra flesta hundar, oavsett ras. Undantaget är valpar, äldre hundar och hundar som har problem med rygg, knän eller höfter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.