Det är många frågor som ska besvaras innan du köper en hund. Foto: Mattias Lilja

Den första jakthunden

Att skaffa sin första jakthund är en stor sak. Planeringen är viktig vid val av ras, uppfödare och tidpunkt.

Foto: Mattias Lilja

Att skaffa hund är ett stort ställningstagande. Hunden kommer i normalfallet att följa dig i dryga tiotalet år vilket präglar ditt sätt att leva.

Hund ska inte skaffas genom spontana infall eller habegär, det blir sällan bra. Prylar man tröttnar på kan man avyttra, men ett husdjursköp ska vara genomtänkt och långsiktigt.

Är man inte beredd att med själ och hjärta ta hand om en hund på bästa sätt, såväl nu som sedan, ska man låta bli.

Det är många frågor som ska besvaras innan hunden införskaffas.

 

”De längre perspektiven är givetvis svåra att förutse men försök att tänka till.”

 

Vilken tillgång till hundjakt har du de närmaste åren, om fem år eller kanske om tio år? Kommer du att byta bostadsort, påbörja studier, resa jorden runt eller göra annat som i högsta grad påverkar möjligheterna att hålla hund? Vänta i så fall med att skaffa den tills förutsättningarna är bättre.

De längre perspektiven är givetvis svåra att förutse men försök att tänka till.

 

Välj ras med omsorg

Ofta är vi trångsynta i hundvalet. Det är vanligt att man i ett jaktlag hittar ganska likartade hundar. Ska alla beredas möjlighet att gå med sin hund kan tiden bli begränsad för var och en.
I sämsta fall blir ingen hund särskilt bra eftersom den aldrig hinner få rutin.

Undersök därför vilka hundar som finns i din närhet och vilken ålder de har. Finns det redan flera ställande älghundar eller en handfull kortdrivare så kanske du får mer användning av en apporterande eller drivande hund?

 

Etablerade raser

Oavsett vilken hundtyp som man bestämt sig för så är rådet att hålla sig till större, etablerade raser. Dra nytta av all den erfarenhet och rutin som byggts upp av dem som kan rasen. Förstagångsköpare av hund rekommenderas att inte ge sig på nya oprövade jakthundsraser.

 

”Vänd dig gärna till valphänvisare eller andra funktionärer i en specialklubb och be om råd.”

 

De flesta jakthundsraser har seriöst arbetande specialklubbar som ständigt försöker förbättra hundarnas standard.

Det kan handla om hundarnas jaktliga egenskaper, ärftliga sjukdomar eller utseende. När du letar valp, vänd dig gärna till valphänvisare eller andra funktionärer i en specialklubb och be om råd. Jaktprov, och andra meriter på föräldrarna till din tilltänkta valpkull kan du hitta i Svenska Kennelklubbens databas.

Angående raser som är på modet: Efterfrågan på valpar kan emellanåt locka mindre seriösa uppfödare att ta fram valpkullar som i ärlighetens namn inte borde blivit framtagna.

 

Foto: Mattias Lilja

Dokumentation

För jakthundsraser som är populära som sällskapshundar ska man välja uppfödare som kan dokumentera de jaktliga egenskaperna. Lita inte enkom på bilden av guld och gröna skogar som uppfödaren själv presenterar.

 

”Att skaffa blandras är som ett lotteri, du kan bli nöjd, men risken att dra en nitlott är större än bland renrasiga hundar.”

 

Kolla upp jaktprovsmeriter och hälsostatus genom Kennelklubben, och ta referenser från de som jagat med hundarna och kan ge ett ärligt omdöme.

Blandrashundar kan bli bra, men att skaffa blandras är som ett lotteri, du kan bli nöjd, men risken att dra en nitlott är större än bland renrasiga hundar.
Avelsarbete med renrasiga hundar är svårt men blandrasavel är ännu svårare om man vill förutsäga slutresultatet.

 

Gå en hundkurs

Gå en hundkurs innan du skaffar hund. Låter kanske konstigt men som lyssnande betraktare eller statist på en bra hundkurs lär du dig massor.

Det finns en flora av filosofier kring hundutbildning, men den som används av Svenska Jägareförbundets hundinstruktörer brukar passa de flesta.

 

”På en kurs träffar du likasinnade, och i framtiden kan ni ta god hjälp av varandra.”

 

Fråga din jaktvårdskrets eller länsjaktvårdsförening om bra hundinstruktörer nära dig. På en kurs träffar du likasinnade, och i framtiden kan ni ta god hjälp av varandra.

När du tingat en valp från en seriös uppfödare återstår väntans tider. Utnyttja lugnet före stormen till att läsa lite om valp- och hundfostran.

Det finns massor av bra (och dålig) litteratur på temat. Går du en hundkurs – fråga kursledaren om bra böcker.

 

Semester

När du ska hämta din valp är det klokt att ta ut lite semester. Det är en stor omställning för hundvalpen att lämna valpkullens trygga värld. Räkna med att valpen de första veckorna kräver mycket.

Under valpens första levnadsmånader är den mycket lättpräglad och gör man rätt är mycket vunnet för framtiden.

 

Mattias Lilja

Fakta

Den som vill läsa mer om olika jakthundstyper och raser rekommenderas Sten Christofferssons utmärkta bok Jakthundar, utgiven 2010 på Norstedts förlag. En bra, allmän jakthundsbok som täcker de flesta jakthundsraser och jakthundstyper.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.