fredag 12 augusti

Hund

Publicerad 15 maj 2013 - 16:39

Dags att deklarera – avdrag för eftersöksjägare

Det är hög tid att deklarera och för landets eftersöksjägare finns möjlig­heten att göra en rad olika avdrag.

 

Jägareförbundet har under en tid fört diskussioner med Skatteverket om vad som kan vara rimliga avdrag för de eftersöksjägare som numera får ersättning för sina uppdrag längs vägarna. Ersättningen är skattepliktig och därmed bör också avdrag för kostnader man haft i samband med verksamheten kunna göras.

Inga löften
Skatteverket vill i detta läge inte gå ut med några schabloner eller ge några löften. Dels eftersom detta är första året den här typen av avdrag är aktuella och dels eftersom Skatteverket alltid gör en individuell bedömning av deklarationerna.
Vi går därför ut med rekommendationer om vad vi anser vara rimliga nivåer på avdragen. Obs­ervera att detta är endast rekommendationer och ingen vet hur de slutligen behandlas av Skatte­verket och vad som kan anses rimligt ur deras synvinkel, säger Daniel Ligné, Jägareförbundets representant i Nationella Viltolycksrådet.

 

Tre avdrag aktuella

I Jägareförbundets rekommendation till eftersöksjägarna är det tre typer av avdrag som kan vara aktuella. Först och främst har man löpande kostnader för att hålla lämpliga hund­ar. Förbundet anser att de schablonsummor som bland annat polis­en använder för att hålla tjänstehund är ett bra riktmärke.
Denna schablonsumma uppgår idag till 1760 kronor per månad och hund. Detta ska då täcka de löp­ande kostnaderna, inte inköps­värdet.
För det andra bör man kunna göra avdrag för de redskap och den utrustning man använder i samband med trafikeftersök. Det kan vara vapen, hundpejlar, jaktradio eller lampor.
Antagligen används de flesta av dessa redskap också i vanlig jakt eller för annan verksamhet och därför anser förbundet i sin rekommendation att det kan vara rimligt att dra av endast halva inköpskostnaden. Sist, men inte minst, ersätter man idag endast resor som överstiger 50 kilo­meter, enkel väg. Eftersöks­jägarna har dock kostnader även för kortare resor.

Relevanta rekommendationer
Här borde det enligt Jägareförbundets bedömning vara rimligt att åtminstone dra av kostnader motsvarande skattefri del av den statliga bilersättningen.
Förbundets rekommendationer är just detta rekommendationer.
Vi kan givetvis inte lova att något av dessa avdrag accepteras av Skatteverket, men avdragen är helt klart rimliga och nu behöver vi få klarlagt vad som är en acceptabel nivå. Det kostar inget att försöka och vi tycker helt klart att de nivåer vi rekommenderat är relevanta, säger Daniel Ligné.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder