torsdag 20 juni

Hund

Björn i spåret vid viltspår-SM

Vinnartrion där tvåan Owe Jansson sitter till vänster med Putte, vinnaren Marie Jacobsson i mitten med Singoalla och trean Margareta Rydholm till höger med Asterix. Foto: Birgitta Sterner

− Även om det var fullt med avverkningsrester på sina ställen i spåret var det bra spårförhållanden och Singoalla hade inga större problem, säger Marie Jacobsson från Skillingaryd som är årets SM-vinnare i viltspår.

Det var fjärde gången som Marie och hennes långhåriga, normalstora tax Bussahagens Singoalla kvalificerade sig till viltspår-SM som representanter för Smålands Taxklubb. För två år sen kom Singoalla på andra plats och nu var det alltså dags för prispallen igen, denna gång som vinnare.

Bra väder och spårförhållanden
− Det var knivskarp konkurrens mellan de fem första taxarna som alla hade maxpoäng, berättar Ulf Sterner, SM-samordnare och ordförande för Svenska Taxklubbens arrangörsklubb Jämtland/Härjedalens Taxklubb. Vårt Jämtland visade sig från sin vackraste sida, vi hade tumme med vädrets makter och det var optimala spårförhållanden med bra vittring, fortsätter en nöjd Ulf. Dessutom var det viltrikt med både älg och björn, vilket satte Sveriges bästa spårtaxar på prov. 

Björn i spåret
En som hade det extra spännande i spåret var Inger Toompea och hennes strävhårstax Öllmans Nosa från Västsvenska Taxklubben. Inger och Nosa hade nämligen björn efter sig i spåret, vilket domaren Emma Samuelsson berättade först efter spårslutet. Att det fanns en främmande vittring kände Nosa som inte betedde sig som hon brukar. 
− Nosa gjorde sitt jobb men gick lite saktare och var mer koncentrerad än vanligt, berättar Inger. Och när hon kom fram till spårslutet och hittade klöven var den fastkilad mellan några rötter i stället för i snöret som domaren hängt den i, fortsätter Inger. Nosa brukar vara galen i klöven, men nu släppte hon den efter 15 meter.
Domare Emma, erfaren björnjägare, berättade senare att hon laddade geväret med skarpa skott under Nosas spårarbete. Efter avslutat spår uppmanade hon Inger och Nosa att snabbt bege sig bort från spårområdet. 
Nosa fick ett 1:a pris, kom på en delad 8:e plats och fick provets enda hederspris för sin bedrift i björnspåret. 

Tävlingen gick i trakterna av Mattmar med fäbodvallen Vetaebacken som bas.

Barbro Zetterberg

Vinnartrion

1:a plats: Bussahagens Singoalla ägd av Marie Jacobsson, Skillingaryd och Smålands Taxklubb.
2:a plats: Putte ägd av Owe och Irja Jansson, Bjärbo och Gävleborgs Taxklubb.
3:e plats: Tonedo’s Asterix In Red, ägare Margareta Rydholm, Vadstena och Östergötlands Taxklubb. 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.