Avliva inte i hunden onödan

Jakthundar riskerar att hamna i trafiken och bli påkörda. Men ta den skadade hunden till veterinären, även om den första reaktionen kanske är att avliva den på plats. Foto: Jan Henricson

En tappt på en trafikerad väg eller en aggressiv älg kan betyda att du får din hund allvarligt skadad under jakten. Ofta ser skadan värre ut än den är.

Många skador ser otäcka ut vid första anblicken, men behöver inte vara så farliga. Hunden som råkar ut för skadan hamnar dessutom ofta i ett chocktillstånd och själva chocken gör förmodligen att hunden inte upplever smärta.
Den första reaktionen från jägaren kan vara att skjuta hunden på plats för att befria den från sitt lidande. Men det är ofta helt onödigt.

Första hjälpen

Försök i stället att stoppa eventuell blödning, se till att hunden kan andas, håll den varm och prata lugnande till den. Kör sedan till närmaste djurklinik och låt veterinären bedöma prognosen!
Att hundar blir sparkade av älgar är inte så ovanligt och en älgspark kan få mer eller mindre allvarliga konsekvenser. En spark som träffar huvudet kan orsaka medvetslöshet. Håll hunden varm på väg till veterinär och håll den i vågrätt läge så att blodet inte har svårighet att nå hjärnan.

Vådaskott

Ibland händer det att en hund blir vådaskjuten. Om hunden klarar det akuta tillståndet och chocken så är det sällan man behöver göra något åt haglen. De kapslas in i kroppen och gör ingen skada. En röntgenbild får avgöra om något eller några bör tas bort. Hagel nära leder och ögon avlägsnas.
Älghundar kan träffas av rikoschetter och om inte kulan tagit väldigt illa så kan även en sådan hund ofta räddas.

Fakta

Ha hunden försäkrad

Djursjukvård kostar. I takt med att klinikerna fått bättre och bättre resurser så har även kostnaderna ökat. En förutsättning för att kunna ta en svårt skadad hund till veterinären är för de allra flesta att man har ett gott försäkringsskydd. Se över din hundförsäkring och tänk efter om du kanske behöver dubbelt veterinärvårdsskydd eller ska höja livbeloppet i takt med hundens meritering. Det finns även skräddarsydda jakthundförsäkringar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst