fredag 14 juni

Hund

Älghundklubben svarar på Svensk Jakts enkät. Arkivfoto: Olle Olsson

Älghundklubben om förslag på vargvästar: ”Graverande och oetiskt”

Svenska älghundklubben sågar Viltskadecenters förslag om tvång på vargvästar om det ska bli skyddsjakt på varg. Älghundklubben anser att förslaget leder till minskat förtroende för SLU och Naturvårdsverket.

– Det saknas i dag helt vetenskapliga belägg för att skyddsväst skyddar mot vargangrepp. Att då ha skyddsväst som ett krav för att bevilja skyddsjakt på varg vid angrepp är graverande. Det medför ett minskat förtroende för Naturvårdsverket och SLU. Riktlinjer bör väl bygga på kunskap, menar Urban Nilsson, vice ordförande i Svenska älghundklubben.

Det finns i nuläget ingen kunskap om vargvästarna har någon avskräckande effekt när en varg är i färd med att angripa en hund. Hur ser din klubb på att Viltskadecenter på detta sätt vill tvinga fram att fler hundar bär västarna för att snabbare samla på sig erfarenheter?

– Att ”tvinga” fram forskningsunderlag genom falsk förespegling att angrepp på hundar kan undvikas då de bär skyddsväst är oetiskt.

Vilka erfarenheter finns av att använda vargvästar med stål på hundarna inom din klubb. Kan hundarna använda västarna utan att öka risken för andra skador?

– Skyddsvästar nyttjas i dag i låg utsträckning. Det finns inte någon känd positiv effekt mot angrepp. Bärandet av skyddsväst kanske triggar och ökar antalet angrepp från varg. Uppenbart är att skyddsväst inte förbättrar hundarnas arbetsförmåga och resultat, på grund av rörelsebegränsning, oljud med mera.

Fakta – Svenska älghundklubben

Svenska älghundklubben har ungefär 10 200 medlemmar.

Viltskadecenter skriver i sitt förslag till Naturvårdsverket att man inte har kompetens att åstadkomma en formulering som täcker alla relevanta delar av jakthundsanvändning.

Har din klubb tillfrågats eller på något annat sätt varit involverad i arbetet att ta fram förslaget på de nya skyddsjaktskriterierna på varg som attackerar hundar?

– Vi har inte blivit tillfrågade i Svenska älghundklubben och vi tycker att det berör alla våra jakthundsklubbar. Man ska veta att löshundsjakten är en kultur och ett världsarv som Svenska kennelklubben har kämpat för. Vi anser att Svenska Jägareförbundet och Svenska kennelklubben som är samarbetspartners ska ta tag i denna fråga innan den spårar ut, säger Urban Nilsson, vice ordförande i Svenska älghundklubben, som tillägger att man även kommer skicka sina synpunkter direkt till Viltskadecenter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.