måndag 26 februari

Därför ska du välja en ljuddämpare från Stalon

Att välja ljuddämpare är oftast busenkelt och självklart, men det finns anledningar och tillfällen då valet av ljuddämpare inte är fullt så lätt. En ljuddämpare innehåller ofta flera tekniska egenskaper och smarta lösningar som ska jämföras mot design, storlek och hållbarhet. Ljuddämparens fördelar och nackdelar ska vägas mot varandra och resultera i det som passar dig och dina behov bäst. Är man väl medveten om detta kommer valet av ljuddämpare bli mycket enklare.

Vi på Stalon har över femton års erfarenhet av ljuddämpare för jakt. Vi har testat och jämfört olika egenskaper som är viktiga för jägaren, både på kort och lång sikt. Trots detta är vi inte fullärda och det finns oändligt mycket att utforska på området ljuddämpare – både för att göra dem mer effektiva, mindre i storleken och mer hållbara.

Vi har valt ut ett antal ämnen som kan vara viktiga att känna till och lära sig mer om när man står inför valet av ljuddämpare. Vissa av dessa ämnen är speciellt viktiga för några jägare, medan andra kanske inte spelar lika stor roll.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER JAKTFORM

När vi tillverkat våra ljuddämpare har vi utgått från tre jaktformer som vi anser är de vanligaste; rörlig jakt, vakjakt och en blandning av flera olika typer. Egenskaper som är viktiga för jägaren som rör sig mycket är till exempel låg vikt, kort förlängning och god balans. Dessa kan rent av vara angörande för att ens kunna utöva jakten så som man önskar. Som hundförare vill man till exempel gärna ha en liten och smidig ljuddämpare som gör det möjligt att röra sig tyst i skog och mark.

 Vid lugnare jaktformer kan man istället med fördel titta på större ljuddämpare. Vikt och längd blir inte lika viktiga när man till exempel är passkytt. Istället blir egenskaper som bästa tänkbara reducering av rekyl och pipuppslag än mer betydande.

För att kunna avlossa ett skott med utmärkt precision på längre avstånd är dessa funktioner nödvändiga. För att hitta en ljuddämpare till jägaren som vill använda samma ljuddämpare till flera olika jaktformer kommer någon egenskap behöva kompromissas till förmån för en annan.

De olika egenskaperna hos den specifika ljuddämparen måste tas med i beräkningen för att hitta en passande modell.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER KALIBER

Det första man tittar efter när man väljer ljuddämpare är vilken kaliber som finns tillgänglig. Alla ljuddämpare är optimerade för ett antal olika kalibrar; vissa för mindre, vissa för mellankalibrar och vissa för kraftigare. Oftast finns en speciell ljuddämpare tillgänglig för samtliga kalibrar, men är anpassade att prestera bäst i några specifika.

Ljuddämparen kommer också att reducera ljudnivån olika beroende på vilken kaliber den används med. En modell kan passa utmärkt till en viss kaliber men kommer inte alls ge samma resultat i en kraftigare. Detsamma gäller reducering av rekyl; för större kalibrar kommer en mindre ljuddämpare inte göra någon avsevärd skillnad.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER EFFEKTIVITET OCH LJUDREDUCERING

Effektivitet är ofta synonymt med en längre ljuddämpare framför mynning. Att en ljuddämpare med större volym dämpar ljudet bättre än en liten kan vara en vanlig uppfattning. Vi anser dock att detta inte är hela sanningen – det finns lösningar som tar sig runt de frågetecken och förutfattade meningar som cirkulerar kring storlek och ljudreduktion. Med hjälp av tekniskt avancerade lösningar och kunskap kan en ljuddämpare som förlänger 108 millimeter vara minst lika effektiv som en med 150 millimeter förlängning.

Piplängden spelar också roll för den upplevda ljudreduceringen. En förändring i piplängd kan ha större inverken på ljudnivån än om man byter kaliber. En kort pipa påverkar inte bara ljudnivån utan även rekyl, temperatur och så vidare.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER VIKT OCH STORLEK

En liten och lätt ljuddämpare är ofta lite mindre effektiv än en stor.  Låg vikt innebär dessutom att ljuddämparen är mindre tålig, och kan till exempel inte användas för skytte. Återigen vill vi bevisa att det är möjligt att kombinera dessa egenskaper för att upplevelsen ska bli bättre än förväntat. Vi har lyckats framställa ljuddämpare som har både låg vikt och fantastisk hållbarhet för ett intensivare skytte. Vi rekommenderar dock att alltid vara uppmärksam på temperaturen i ljuddämparen.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER DESIGN OCH HÅLLBARHET

Våra ljuddämpare är tillverkade för att klara av alla typer av jakt och de flesta former av skytte, som till exempel övningsskytte och skjutbiografer. Design och funktion går hand i hand och vi har utvecklat ljuddämpare där varje detalj fyller en viktig uppgift. Ytbehandlingen är ultramatt med syftet att inte vara ett störande objekt, reflektera ljus i kikarsiktet eller – för den delen – skrämma vilt. Kanten mot vapnets pipa är rundad för att skapa en strömlinjeformad design med målet att inte fastna i kvistar, ryggsäcken eller liknande. Pipbussningen som är placerad i ljuddämparens bakre kant finns som ett extra stöd och en ytterligare säkerhet om olyckan skulle vara framme och man råkar stöta i vapnet. Alla våra ljuddämpare, förutom en, har en teleskopisk design. Detta innebär att en del av ljuddämparen sträcker sig bakåt över pipan och skapar en god balans i hela vapnet. Alla dessa små element spelar stor roll för användaren, även om man kanske inte har det i åtanke precis nu.

Våra ljuddämpare är anpassade för i princip alla gängor och pipdimensioner, upp till 22,5 millimeter. Vårt huvudfokus är att tillverka ljuddämpare som ger kortförlängning och låg vikt. Har man ett kort och kompakt vapen vill man ha en ljuddämpare därefter, annars finns risken att ett lätt vapen blir framtungt. Ljuddämparen och vapnet ska tillsammans skapa harmoni.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER SMARTA LÖSNINGAR

Vår X-serie som består av sex olika modeller är en ytterst flexibel uppsättning ljuddämpare. Alla modeller tillhör ett system där fronterna är möjliga att byta till en annan. Man kan välja en annan längd på fronten eller till och med en annan kaliber. Det är ett enkelt system som bygger på filosofin att upplevelsen av jakt ska bli så bra och enkel som möjligt. Med det utbytbara frontsystemet blir det möjligt att variera fronter, eller bakdelar, efter den jaktform som ska utövas eller det behov som ska tillfredsställas just nu.

Våra ljuddämpare kan också optimeras efter eget tycke och smak. Vi har ett brett utbud av tillbehör som kan användas för att anpassa ljuddämparen efter egna önskemål.

VÄLJA LJUDDÄMPARE EFTER ENKELHET

Vi har inga lösa delar eller detaljer som måste bytas ut eller underhållas. Våra ljuddämpare kräver inte heller någon avancerad rengöring, utan ett väldigt simpelt underhåll gör att ljuddämparen håller i många år. De flesta ljuddämpare är också delbara vilket gör skötseln ännu enklare.

VÄLJA SVENSKTILLVERKAT

Alla våra detaljer, från råmaterial till färdig produkt, tillverkas i Lappland. Varje ljuddämpare är född, ritad och utvecklad, testad och till slut färdigproducerad i vår fabrik i Stalon. Varje detalj i våra ljuddämpare har sitt ursprung från den jakt vi bedriver i den norrländska vildmarken och varje del är producerad ett stenkast från våra jaktområden. De är testade i de mest extrema förhållanden som man kan mötas av i norra Sverige. Så har det alltid varit, och så kommer det alltid vara.

VÄLJA TILLVERKARENS PASSION

Vi är inte en vanlig industri som masstillverkar slumpmässigt valda produkter. Vi är inte en industri som tillverkar utan eftertanke. Vi är inte en industri som utvecklar produkter utan känsla. Vi är jägare som producerar ljuddämpare i världsklass. Vi är jägare med känsla och kunskap.

Passionen för jakt i kombination med ett enormt intresse för teknik är de stora grundstenarna i produktionen av Stalon ljuddämpare. Vi har alla tagit med våra erfarenheter och upplevelser för att tillsammans utveckla ljuddämpare som passar jägare som vet vilka egenskaper en bra produkt har.

I vårt levnadssätt är naturen det viktigaste vi har som gör livet möjligt att leva fullt ut. Den känsla, kultur och livsstil som vi åtnjuter är möjlig på grund av den omgivning vi har. Därför värnar vi om den och det genomsyrar hela vårt tankesätt.

Vi bryr oss om naturen och vårt fotavtryck i den. Därför har vi installerat solceller och du kan känna dig trygg när vi säger att XX% av våra ljuddämpare är tillverkade av förnybar energi. Vi tillverkar bara på order vilket innebär att vi inte har något restlager och inga produkter har tillverkats i onödan. Allt material återvinns och våra produkter levereras i 100% klimatkompenserade förpackningar. Framtiden ligger i våra händer och vi vill göra vad vi kan för att den ska bli så bra som möjligt.

Till Stalons produktguide

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.