måndag 26 februari

”Trogen partner, till bra pris”

Över stock och sten, och vidare framåt över leriga vägar och kostigar; bilen är full av jägare hundar, gevär, ryggsäckar och annat som behövs för en lyckad jaktdag. När solen lyser med sin frånvaro och vädret i stället visar upp regn och rusk – ja, då kräver det sin jaktbil för att allt ska gå smidigt. Jägaren Mikael Olsson från Malmö har så länge han kan minnas funnit att Dacia är den jaktbil som passar honom bäst. Med Dacia får han med allt han behöver och den tar honom dit han vill, med det han vill, år efter år – till en rimlig investering. 

Dacia grundades 1966, men det stora genombrottet kom 2004 efter att bilmärket blivit en del av Renaultkoncernen och lanserats på bred front i Europa. Dacia skapar innovativa och pålitliga bilar som tillgodoser kundernas behov, samtidigt som priset hålls nere genom att varenda steg i utvecklingsprocessen ständigt utmanas. 

– En Dacia ska möta kundens alla väsentliga behov, och det till ett pris som lämnar pengar över i plånboken att lägga på sina huvudsakliga intressen och drömmar, säger Christopher Zell, kommunikationsansvarig på Dacia i Sverige.

Extreme – en helt ny nivå

SUV-modellen Dacia Duster har länge varit ett ett populärt val bland jägare och friluftslivsentusiaster, och i det nyaste Extreme-utförandet är Duster mer anpassad än någonsin för en aktiv livsstil.

– Med Duster Extreme tar vi Dacia till en helt ny nivå. Det är en smart, tålig och framkomlig bil för jägare eller outdoorsfantaster som inte vill kompromissa; vare sig med sin bil eller allt hen vill hinna med att göra och vill köpa. 

– Det är en bil för den smarta och medvetna föraren. En Dacia har allt du behöver, utan att du behöver betala för allt onödigt du inte använder, som vi brukar säga, kommenterar Christopher med ett leende. 

Dacia är välbyggda bilar, framtagna för att användas mil efter mil, år efter år. 
– Den är robust och anpassad för ”the outdoor life” helt enkelt, förklarar Christopher.

Pålitlig och tålig – till rätt pris

Många jägare söker en jaktbil som är pålitlig, tålig och som inte gör hål i plånboken, vare sig det gäller inköp eller underhåll. Här utmanar Dacia de stora pickuperna, och även de större SUV:arna. 

– Jag har tidigare haft både dyrare och billigare bilar, men har fastnat för Dacia eftersom de ger mest ”bang for the money”, säger jägaren Mikael Olsson.

Mikael Olsson har jagat sedan han var 18 år och går nu in på sin 35:e säsong som jägare. Han arbetar på ett säkerhetsbolag och har även uppdrag som skyddsjägare. Bäverjakt är något han uppskattar mycket, inte minst eftersom jaktformen kräver mycket av jägare för att lyckas. Den absoluta favoritjakten är dock den på vildsvin. 

– Men då skall det vara jakt utan termiska sikten, foderplatser och så vidare. Alltså jakt på lika villkor, säger han. 

Recept för framkomlighet

För att nå framgång inom jakten är en tålig och framkomlig bil en viktig faktor. Duster är storsäljaren som många jaktentusiaster föredrar. Modellen finns med fyrhjulsdrift och är en oöm och robust slitvarg som nyligen uppdaterats på en rad punkter. Mikael Olsson berättar att det viktigaste för honom är en bil som håller och som dessutom är billig i drift, både vad gäller underhåll och service. Totalt, privat och till företaget, närmar han sig sin tionde Dacia.

– Jag behöver inte en massa lull-lull utan en slitstark, men ändå väldigt bekväm bil. Med Duster:n känner jag mig trygg i alla väglag, och den har aldrig svikit mig, säger han.

Duster Extreme – redo för äventyr

Tidigare i somras lanserades Duster Extreme, Dacias mest utrustade SUV som med impregnerad textilklädsel, hög markfrigång och fyrhjulsdrift som tillval alltid är redo för nya äventyr. Modellen är robustare och mer outdoor än någonsin. Inga detaljer är slumpmässiga utan snarare noga uttänkta för människor som rör sig fritt mellan urbana miljöer och skog och mark. Duster Extreme kommer exempelvis med smarta och längsgående och flexibla takräcken som kan placeras både på längden och på tvären, beroende på lastbehov och vilken sorts utrustning användaren vill ha med sig. Mikael Olsson är en av många som värdesätter goda lastegenskaper.

– I mitt företag, men även för mig privat, så är det viktigt att få plats med mycket, och du hade blivit förvånad hur mycket man kan lasta, säger han och ler.

Flexibla takrails – takräcke på köpet

När en jaktmorgon närmar sig är det oftast en hel del saker som skall med ut i skogen. Är det dessutom flera i bilen, och kanske dessutom en hund eller två, är det extra viktigt att logistik, packning och stuvning fungerar så smidigt som möjligt. 

 –  Att packa i en Dacia är att lasta smart och säkert. Förutom ett bra och lättlastat bagageutrymme på upp till 1623 liter i Duster samt traditionella takrails har den många smarta lösningar. 

Något som är specifikt för Extreme-versionerna är just de smarta takrailsen. Med några enkla handgrepp kan de vridas 90 grader och förvandlas då till horisontella lasträcken. 

– Lasträcket är därmed integrerat och finns alltid med när det behövs. Smidigt, smart och kostnadseffektivt, typiskt Dacia, berättar Christopher.

Använd telefonen

De flesta har numera en smart telefon med både musikfunktion, navigering och andra finesser. Dacia erbjuder därför smartphonespegling till sina modeller som låter användaren använda sin egen telefon för att hantera musik, adresser, telefonnummer och intressepunkter (platser att åka till). Därmed betalar kunden inte extra för funktioner som redan finns i telefonen.

– Jag uppskattar mycket att kunna sitta hemma och lägga in intressepunkter i telefonen och när jag sedan kommer till bilen är det bara att använda telefonen utan att behöva gå en omväg genom bilens system. Det är verkligen smidigt och enkelt, förklarar Mikael. 

Christopher Zell frågar retoriskt varför man ska betala extra för funktioner som redan finns i telefonen. Han utvecklar: 

– De flesta av oss har använder redan våra telefoner till så mycket mer än att ringa. Så varför duplicera funktioner i bilen som redan finns i telefonen? Dacia handlar mycket om att skippa det onödiga och att kunden ska slippa betala extra för saker den redan har, eller inte behöver.

Bra med kameror 

Det är inte ovanligt att det är trångt och sikten är skymd när det skall parkeras i skogen. Det är ofta högt gräs, eller en jägare eller hund som kan komma i vägen för sikten. Dacias lösning på detta är fyra individuella kameror runt bilen tillsammans med parkeringsradar så att föraren snabbt och snabbt och tydligt se vad som är bak och runt bilen; även i svåra vinklar. 

Kontroll i lutning

För de Dacia Duster som är utrustade med fyrhjulsdrift finns även funktionen ”Hill Descent Control” som hjälper föraren att köra tryggt och säkert utför, även i utmanande terräng. 

Mot framtida äventyr

Nu ser Mikael Olsson fram emot framtida äventyr i hans utvalda jaktbil.

– Väljer du en bil utan massor av extra coola grejor får du en trogen kompanjon till bra pris, säger Mikael Olsson.

Och avslutar:

– Hund, bössor, ja alla attiraljer, får plats och fäller jag sätena får jag lätt plats med ett rådjur eller två också, säger han och skrattar till. 

Privatleasa en Dacia Duster

Dacia Duster privatleasing från 2 990 kr / månad¹ eller rek. pris från 214 900 kr².

Dacia Duster Extreme TCe 150 4×4 rek. pris från från 299 900 kr².

¹Privatleasing med Dacia Finans: inkl. Dacia nationellt serviceavtal, 36 månader, körsträcka 10 000 km/år, månadskostnad baserad på rörlig ränta per oktober 2023 (Stibor 90 dgr). 3 månaders privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–65 år. Uppläggningsavgift 695 kr och aviavgift 55 kr/månad tillkommer.

²Angivna priser är rekommenderade priser inklusive moms och gäller t.o.m. 31/10 2023. Lokala avvikelser kan förekomma.

Dacia Duster bränsleförbrukning och utsläpp vid blandad körning (WLTP): 4,8–6,8 l/100 km, CO2-utsläpp 127–153.

Utrustning varierar beroende på version. Dacia reserverar sig för eventuella felskrivningar.

Bilarna på bilderna är extrautrustade.

Läs mer om Dacia Duster Extreme

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.