söndag 25 februari

Henrik von Celsing.

Stort intresse för jaktresor utomlands: ”Nu har jag koll på tullreglerna”

Fågeljakt i Spanien, hjortjakt i Skottland eller kanske vildsvinjakt i Polen? Intresset för jaktresor utomlands är idag stort. Att kombinera jaktpassionen med landets spännande natur lockar både unga och äldre. Men kom ihåg att kolla upp vilka tullregler som gäller för jaktvapen – innan du åker iväg.

En av många jägare som planerar en jaktresa utomlands är Henrik von Celsing.

Berätta om ditt jaktintresse, Henrik:
– Jag är uppvuxen med jakt och har jagat sen tonåren. Det blir mest andjakt och fasanjakt. Ibland jagar jag även klövvilt, men bara rådjur. Jag är med i en jaktförening och nu till helgen väntar höstens första fasanjakt. För mig handlar jakt om både närheten till naturen och avkoppling från vardagen.

Jagar du också utomlands?
– Nej, det har ännu inte blivit av. Men det beror mest på att jag inte haft tid. En kompis var nyligen i Spanien och jagade rödhöna, det är något som verkligen lockar mig.

”Ser fram emot en jaktresa till Spanien”

Vet du vilka tullregler som gäller?
– Måste erkänna att jag tidigare haft rejält dålig kunskap, men för en tid sen kollade jag upp reglerna. Jag visste såklart att vapenlicensen gäller inom hela EU, men trodde nog att det var rätt bökigt att ta med jaktvapen utomlands.

Hur hittade du informationen?
– Jag gick bara in på Tullverkets webbplats, där står det precis vad som gäller. Det verkar smidigt, reser jag inom EU kan jag anmäla jaktvapnet direkt på webben. 

Jag kan smidigt anmäla jaktvapnet direkt på webben

Vilka regler är det egentligen som gäller, Linnea Elf?
– Om du reser över Sveriges gräns med jaktvapen måste du göra en anmälan genom att deklarera vapnet till Tullverket, säger Linnea Elf på Tullverkets rådgivningstjänst Tullsvar.
– Ska du resa med ditt jaktvapen mellan Sverige och ett annat EU-land eller Norge, kan du göra din anmälan via Tullverkets webbsida Resa med skjutvapen för jakt eller tävling. När du passerar den svenska gränsen väljer du den gröna eller blå filen och visar ditt anmälningsnummer om du blir tillfrågad.

Jaktresa i ett land utanför EU?
Om jaktresan är i ett land utanför EU måste du göra din anmälan till Tullverket vid den svenska gränsen. Både vid utresan och hemresan. Du anmäler genom att välja den röda filen i tullfiltret och kontakta en tulltjänsteman.

”Kolla upp Tullverkets regler innan du åker iväg på jaktresan”

Tre saker tänka på inför jaktresan utomlands:

• Anmäl ditt vapen till Tullverket – vid resor inom EU går det att göra online
• Ta med din vapenlicens eller vapenpass
• Avanmäl vapnet efter resan

Frågor om att ta jaktvapen över svenska gränsen?
Kontakta Tullverket på 0771–520 520.

Frågor om vapenlicens eller vapenpass?
Kontakta Polismyndigheten som är ansvarig myndighet i Sverige.

Vilka regler gäller i andra länder?
Kom ihåg att du även behöver kolla upp vilka regler som gäller för att föra in ett vapen i landet du ska resa till. Kontakta det aktuella landets ambassad eller ansvarig myndighet i god tid för att ta reda på reglerna som gäller där.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.