söndag 2 oktober

Publicerad 2 oktober 2019 - 10:06

Thomas Ekberg vet hur mycket ett bra foder betyder för att hundarna ska kunna prestera på topp.

Så laddar Thomas Ekberg hundarna på bästa sätt

Jaktens elitidrottare, hundarna, är redo för en ny säsong. Men har de fått de bästa förutsättningar för att lyckas?
– Att välja rätt foder är A och O om bästa kompisen ska kunna prestera på topp under jakten, säger Thomas Ekberg, hundägare, yrkesjägare och ambassadör för PrimaDog.

Bössorna är inskjutna, älgbanan avklarad och utrustningen är kontrollerad och synad i sömmarna.

Vi är många som har laddat på bästa möjliga sätt för att jaktlyckan ska bli så bra som möjligt nu när hösten är här.

Då kan det tyckas något märkligt att de som gör det viktigaste och tuffaste jobbet i skogarna inte får de bästa förutsättningarna för att lyckas med sitt jobb. De som menas är givetvis jakthundarna. För med handen på hjärtat, ger du din fyrfota vän det bästa bränslet som finns att tillgå?

 

Bra foder året om

Många hundägare gör felet att endast ge högkvalitativt foder under jaktsäsongen vilket är tämligen bortkastat då de kan ta upp till sex månader för en hunds mage och tarmar att lära sig att ta upp de viktiga näringsämnena som gör din fyrfota vän starkare och uthålligare.

Därför väljer Thomas Ekberg PrimaDog. 

Thomas Ekberg, hundägare, yrkesjägare och ambassadör för PrimaDog, vet hur mycket ett bra foder betyder för att hundarna ska kunna prestera på topp.

– Det är viktigt att ladda upp hundarna lite extra inför jaktsäsongen och det börjar jag med redan under sommaren. Går inte att börja med det en vecka innan jaktpremiären. Riktigt kött ska det vara och inget spannmål.

 

Högt köttinnehåll

Det bästa är därför att låta hunden äta ett högkvalitativt foder med högt köttinnehåll året om och inte bara i samband med jaktsäsongen. För då kan det stjälpa mer än att hjälpa.

– Hundarna är jaktens elitidrottare och de slarvar aldrig med vad de stoppar i sig. Vi hundägare måste hjälpa våra stjärnor att få i sig rätt mat, säger Thomas Ekberg.

Försök undvika spannmål och billiga utfyllnadsämnen som är vanligt förekommande. Enligt rådande lagstiftning ska innehållet stå i fallande ordning där den mest förekommande ingrediensen ska stå först. En ingrediens kan dock brytas ned i mindre delar så det gäller att läsa innehållsförteckningen med ett kritiskt öga. Som ett exempel kan vete delas upp i vetekross, vetekli, vetemjöl och vetesikt vilket gör att det hamnar långt ned i innehållsdeklarationen trots att vete utgör en stor del av fodret vilket inte är bra för hunden.

Hundarna är jaktens elitidrottare, menar Thomas Ekberg.

– Håll koll på hundens avföring. Är den riklig så tillgodogör sig inte hunden fodret utan det mesta rinner bara igenom kroppen. Det är en tydlig indikator på om hunden får i sig tillräckligt med näring. Håll koll på proteininnehållet i innehållsförteckningen, säger Thomas Ekberg som är mycket nöjd över PrimaDogs produkter.

– Kolla med dina jaktkompisar vad de ger sina hundar. Hjälps vi åt och ger hundarna rätt mat så kommer jakten bli roligare för både hundar och jägare vilket är något som vi alla tjänar på i slutändan. Det är en motivering som alla borde kunna skriva under på, säger Thomas Ekberg.

Thomas bästa tips vid val av foder

Spannmålsfritt. Hunden kan inte tillgodogöra sig kolhydrater utan det ska vara hög proteinhalt i fodret.

Skribent

Förnamn Efternamn

mywp@vildmarksdata.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.