måndag 26 februari

Rusta dig för skogsvägarnas utmaningar: ”Många kompromissar vad gäller däck”

Fördelarna med rätt däck är många – inte minst för oss som ofta lämnar de större, traditionella vägarna och ger oss ut i skog och mark. Vi fick en pratstund med Peyman Sabet på Michelin Europa som tipsade oss om vad man bör tänka på för att maximera sin upplevelse och rusta sig för utmaningarna som de svenska skogsvägarna erbjuder.

”Kör vi fast nu?!” hörde jag från passagerarsätet och visst, tanken hade slagit mig. Nog för att jag har fyrhjulsdrift på min gamla kombi, men markfrigången är inte den högsta och den är ärligt talat nog inte ämnad att köra i för djup lera, sand eller jord.

 

Mina däck är av traditionell typ, men är mest tänkta att köra på landsväg, att vara tysta och ha bra grepp på asfalt samt vid snö. Det är långt ifrån de förhållanden som vi har nu på skogsvägen till samlingsplatsen för dagens jakt. Här är det istället jord, vatten, lera och kraftig lutning. Jag borde kanske välja andra däck nu under jaktsäsongen, däck som är mer anpassade för ändamålet. Det måste ju finnas moderna lösningar för jägaren i skog och mark.

 

För den som vill ge sig ut med sitt fordon och lämna traditionella vägar finns det speciella däck för just detta. Här presenteras outdoor-däck från Michelin som är ämnade för detta ändamål.

 

BFGoodrich Mud-Terrain T/A KM3. Gjord för lera, byggd för att klättra och skapat för att erövra. De mest extrema egenskaperna någonsin i ett däck.

Däck för skog och mark

Även om Michelin är kända och erkända från racing så har de mycket att erbjuda för den som vill transportera sig i skog och mark – och deras hängivna arbete har inte gått branschen obemärkt förbi. År 2020 blev Michelin för andra året i rad Tire Manufacturer of the Year, samt fick utmärkelsen Tire Technology 2020 Innovation Award.

 

Peyman Sabet , vice presedent of business development på Michelin Europa, är själv jägare. Han berättar att när många bilförare, inte minst jägare, väl kompromissar så handlar det ofta om just däck.

– Kör du bara landsväg är det klart att ett traditionellt vinterdäck är bra. Men om du har en bil som du även kör på skogsvägar, jord och kanske en del gyttja så är det bättre med mer dedikerade däck, säger han.

 

Många fördelar

Fördelarna med rätt däck är många. Peyman berättar att det bidrar till ökad framkomlighet och säkerhet, bättre prestanda/handling ur sin bil – och listan fortsätter.

 

– Beroende på bil får du även livslängd och rullmotstånd som är fördelaktiga om du väljer rätt däck. För en bil som används till jakt så krävs bra framkomlighet, ett däck som tål stryk och är allround så att du kan köra både off- och on-road med det.

 

Michelin-gruppen har med sitt anrika varumärke BFGoodrich ett däck ämnat för målgruppen som rör sig mycket utanför traditionella asfaltsvägar. BFGoodrich All Terrain T/A KO2 är ett slitstarkt offroad-däck som klarar både lera och snö. Användaren kan alltså utan problem köra både till jakten och ut till pass.

– Det vanligaste är att man vill ha däck som är mer sportiga, men man glömmer oftast att dessa inte är gjorda för att köras i terräng och på grusvägar. Det är viktigt att man köper och rådfrågar sin däckhandlare för att få rätt däck för körningen/behovet och bil. Euromaster är en Michelin-ägd däckkedja som kan ge den typ av expertråd till konsument. Michelin CrossClimate (sommardäck med vinteregenskaper) kan vara ett bättre val än till exempel Pilotsport-däck till dem som kör offroad och jagar ibland, förklarar Peyman.

 

Gjord för att hantera offroad

Vad skall man tänka på gällande däck till sin pick-up, SUV eller 4-hjuling ämnad för jakt?

– Välj däck som har starka däcksidor och som är gjorda för att hantera offroad (lera och snö). BFGoodrich All Terrain T/A KO2 är designat för att klara både asfalt och offroad (50 % – 50 % däck) med förstärkta däcksidor och som har +15 % längre livslängd än sin föregångare och även +10 % bättre drivkraft i lera och +19 % drivkraft i snö, berättar Peyman.

 

Och fortsätter:

– Det är ju däcket som är i interaktion med underlaget, det är däcket som är kontaktyta och faktiskt bestämmer mycket hur det skall gå i lera, snö, på is eller i sörja.

 

Vad som helst kan hända

När man är på jakt kan vad som helst hända och Peyman berättar att man behöver ha maximal tillgång till framkomlighet vid behov.

– Att få punktering/ däckskador eller fastna i lera är inget någon jägare räknar med eller vill råka ut för, konstaterar Peyman.

 

Det gäller även att välja däck som tål skillnader i väderomslag. Däcken är av gummi och om det hastigt går från +3 till -2 gäller det att ha ett däck som kan hantera det. Detta kan exempelvis hända om färden går från boende och bilen står nära ett hus eller i ett garage och direkt ut i skog och mark med påfrestande underlag.

 

Peyman förklarar:

– Ett varmt däck reagerar annorlunda mot utmanande underlag än ett kallt. Det gäller att välja ett däck med bra blandning av högkvalitativt gummi och bra mönstring anpassat både för kallt och varmare underlag, vare sig det är grus, gyttja, lera eller kanske till och med vatten, inklusive is.

 

BFGoodrich All Terrain T/A KO2. Hållbarhet, dragkraft och livslängd. Vårt bästa All Terrain-däck någonsin. Tuffare däcksidor, bättre drivkraft och fler kilometer on/off road.

För den permanenta jaktbilen

Det finns även de som har en permanent jaktbil, alltså en jaktbil som enbart kör i skog och mark och på skogsvägar, alltså ett fordon som kanske står vid jaktstugan, eller på gården. Och vars avsikt kanske enbart är att inspektera skog och mark, köra ut jaktskyttar till pass, hämta vilt eller på annat sätt endast röra sig under offroad-liknande förhållanden. För dessa fordon finns BFGoodrich Mud- Terrain T/A KM3.

– Vi har sett att det finns en stor mängd förare som har en bil som enbart går utanför traditionella asfalterade vägar. För dem har vi däcket Mud-Terrain T/A KM3, det är ett däck som är 80 % anpassat för mark med rötter, mossa, grus, sten, lera, sand och vatten. Det passar till 4- eller 6-hjulingen, jaktbilen som enbart kör i skog, eller den som har en bil som kör ytterst lite på asfalt.

 

Med BFGoodrich All Terrain-däck från Michelin-gruppen är jägaren och dess passagerare i bilen mer än väl rustade för de utmaningar som svenska skogsvägar erbjuder. För är det någon gång man absolut inte vill köra fast eller inte komma fram är det ju när storälgen är på gång!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.