lördag 2 mars

Ett rödpunktsikte är en ovärderlig hjälp när det gäller att ta snabba och precisa skott under drevjakten.

Rödpunktsikte gör dig till en bättre skytt

Att kunna ta ett säkert och dödande skott när viltet är i rörelse är något som alla jägare eftersträvar. Det är lättare sagt än gjort, men med ett rödpunktsikte från Aimpoint så kommer du en bra bit på vägen.

Drevjakten är något av jaktens kronjuvel och ställer tuffa krav på jägare, utrustning, hundar och framför allt säkerhet. För det är med en skräckblandad förtjusning man hör hur drevet närmar sig passet och chansen att få fälla ett vilt ökar.

Men det gäller att fånga möjligheten när den dyker upp och då handlar det om att ta ett snabbt beslut och avlossa ett säkert skott. Ett vådaskott av vilt eller hund kan förvandla den finaste av jaktdagar till en olustig upplevelse.

För att undvika att detta händer kan det vara en idé att kolla över sin utrustning, särskilt då vilket riktmedel du använder. De allra flesta har ett traditionellt sikte i tubmodell med olika förstoringsgrad monterat på sin bössa, men vid drevjakt är ett rödpunktsikte det bästa valet för de flesta jägare.
Det är ett ovärderligt hjälpmedel när du behöver skjuta snabba och säkra skott.

Men tänk på att du får vad du betalar för och genom att välja ett billigare alternativ så riskerar du göra avkall på kvalitén och därmed på precisionen och säkerheten.

Svenska Aimpoint har utvecklat rödpunktsikten sedan 1975 och är marknadsledare tack var sitt fokus på kvalité och användarvänlighet.

– Enkelheten och pålitligheten i våra produkter är våra främsta fördelar. Det tillsammans med snabbheten gör vår optik oslagbar på skott mot mål i rörelse på korta- och medellånga skjutavstånd. Har du någon gång försökt ta ett kvickt skott med ett kikarsikte kan du förstå fördelarna med ett Aimpoint-siktes möjlighet till snabba och precisa skott, säger Alexander Nordin, försäljningsansvarig för Aimpoint i Sverige.

Micro H-2 är utvecklat efter önskemål från kunder. Ett lättviktssikte som ger effektivt och precist skytte.

Behöver man tänka på något särskilt vid användandet?

– För att få ut optimal prestanda ur vår produkt så rekommenderar vi att man skjuter med båda ögonen öppna, vilket också är det mest naturliga. Utöver det så ska man alltid ha fokus på målet. Den röda punkten ska man aldrig behöva leta efter, den ska alltid ligga mellan ögat och det du siktar på.

 

Vilka är fördelarna med att kunna avlossa skott med båda ögonen öppna?

– Snabbheten, enkelheten och säkerheten. Du ser till exempel om det dyker upp en hund eller ytterligare ett vilt i en situation vilket kan förändra förutsättningarna om det finns möjlighet att ta ett säkert skott eller ej. Detta är lätt att missa i ett förstorande kikarsikte, säger Alexander Nordin.

En annan fördel med ett rödpunktsikte är att många skyttar vittnar om att de upplever att det blir lättare att skjuta bra när de väl har monterat ett Aimpoint-sikte på sitt gevär. De placerar instinktivt punkten på viltet och är redo att avfyra skottet med bättre precision tack vare att bland annat tryggheten ökar.

Det finns många olika varianter på marknaden men det som är gemensamt för dem alla är att du får vad du betalar för.

Aimpoints produktutvecklingsspecialister jobbar kontinuerligt och målmedvetet med att ta fram produkter i samarbete med skyttar och vapenexperter. Det genomförs omfattande kontroller där Aimpoints produkter testas för att kunna användas under tuffa förhållanden.

Det finns en mängd olika modeller och det går garanterat att hitta något som passar just dina önskemål.

Den röda punkten som avspeglar sig på djuret syns endast i siktet.

Aimpoint är därför det bästa och mest effektiva valet för jägaren som är ute efter ett rödpunktsikte som levererar topprestanda vid varje jakt.

 

Varför välja ett rödpunktsikte från Aimpoint?

• Rödpunkt är ett oslagbart hjälpmedel för att snabbt kunna avfyra ett säkert skott under tuffa förhållanden. Särskilt effektivt är det vid drevjakt. Vid rörliga mål har rödpunkten visat sig ge absolut bäst träffsäkerhet.

• Aimpoint rödpunktsikte gör att du tittar med båda ögonen samtidigt vilket ger en bra överblick. Du blir en effektivare, säkrare och en mer snabbskjutande jägare med ett sikte från Aimpoint.

• Lätta att använda, mekaniska omkopplare som inte fryser och som kan användas med handskar.

• Robust med höga kvalitetskrav. Klarar extrema väderleksförhållanden.

• Passar alla typer av vapen.

• Ett rödpunktsikte från Aimpoint har den senaste och bästa optiska prestandan.

• Extremt låg energiförbrukning, batteritiden kan mätas i år.

• Aimpoint genomförde en studie med 40 testpiloter för att undersöka fördelarna med Aimpoint Micro S-1, framtagen specifikt för användning på hagelgevär. De deltagarna som sköt med Aimpoint Micro S-1 presterade 24 procent bättre på de jägarexamensmomenten som innefattar hagelvapen, än de som sköt samma moment fast utan ett Aimpoint-sikte monterat.

 

Tänk på detta vid inskjutning

Aimpoint rekommenderar att börja inskjutningen på kortare avstånd; 25 meter. Då kan du direkt se om det krävs ytterligare justeringar. Detta kan spara tid och ammunition.

Det finns framtaget en speciell inskjutningstavla för varje modell. Dessa går att finna på Aimpoints hemsida.

Merparten av modellerna har verktyget för inskjutning inbyggt i sitt justerhuslock och alla sikten har tydliga klick som man både hör och känner när man justerar.

 

Fakta: Rödpunktstorlekar

2 MOA. Den lilla punkten skymmer inte målet även om målet är kompakt och långt borta.

4 MOA. Denna storlek på rödpunkten erbjuder en perfekt balans mellan möjligheten för skott på nära håll samt att sikta på mål på ett längre avstånd med bibehållen precision.

6 MOA. För nära och snabba rörliga mål där skytten bara har en bråkdels sekund för att ta ett skott är 6 MOA punkten det optimala valet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.